Baba

Meglepően sok nő nem támogatja a nyilvános szoptatást

A nyilvános szoptatás mindig nagy indulatokat gerjeszt, de az meglepő, hogy egy felmérés szerint a nők sem igazán támogatják.

Pont a nők és a babák érdeke lenne, hogy a nyilvános szoptatást ne kísérje megszégyenítés, mégis –  az Aeroflow új felmérése szerint – a nők 28 százaléka gondolja azt, hogy az anyukáknak nem kellene nyilvános helyen szoptatni. Ami meglepő, hogy a megkérdezett férfiak közül csak 22 százalék gondolta ugyanezt.

A válasz a nyilvános szoptatást ellenzők között általában az, hogy miért nem feji le az anya a tejet otthon, és eteti meg cumisüvegből a babát, amikor nyilvános helyen van. Pedig ez nem csupán kényelmetlenség az anyának, hanem már kutatásban kimutatták, hogy megváltozik a tej, amikor lefejik, ezért a legjobb, ha egyenesen az anya melléből kapja a gyerek. Így ha valakinek van rá lehetősége, van elég teje és ideje, hogy szoptasson, akkor idegenek ítélkezése miatt igazán nem kellene ezt elvenni a babáktól.

nyilvános szoptatás felmérés

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A kutatók persze nem azt akarják sugallni, hogy aki nem mellből eteti a babáját, az árt neki, csupán arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy túl sok jó hatása van a szoptatásnak a baba fejlődésére ahhoz, hogy ennyire ellenségesen álljon hozzá a környezet, amikor épp nyilvános helyen éri utol az éhség a gyereket. És igazuk van, senkinek semmi köze hozzá, főleg ha úgy szoptat nyilvános helyen az anya, hogy eltakarja magát, amennyire lehet – márpedig a legtöbben így szoptatnak, hiszen nem mutogatni akarják magukat, csak szeretnének enni adni a babájuknak.

Általában kevesebb látszik szoptatás alatt az anya melléből, mint egy sima mélyen dekoltált ruhában, mégis érdekes módon a dekoltázsnak mindenki tapsol, a szoptatásért meg megszégyenítik az anyát. Pedig az egyiknek sokkal több létjogosultsága van, mint a másiknak. Érdemes lenne elgondolkodni ezen, mielőtt bárki elítélné a nyilvános helyen szoptató anyákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top