Ezek a keresztnevek mindent vittek a ’70-es években

Bagaméri Viki | 2024. Február 08.
Az akkori szülők nem is sejtették, hogy eljön majd az az idő, amikor Dunát lehet rekeszteni a Hanna és a Dominik nevű gyerekekkel.

A mai gyerekek között hiába keressük a ’70-es években felkapott neveket: némelyikük nemcsak az élvonalból, hanem a leggyakoribb nevek TOP100-as listájából is kikopott.

Fotó: Fortepan / Gwen Jones

A mostani újszülöttek körében stabilan tartja magát a népszerűségi lista élén a lányoknál a Hanna, a Léna, a Zoé, az Anna és a Luca, a fiúknál pedig a Dominik, az Olivér, a Levente, a Máté és a Marcell. Ezek között csak elvétve akad olyan, amelyik egyáltalán eszébe jutott a névválasztáskor azoknak, akik a ’70-es években lettek szülők.

Most menők a régi sereghajtók

Ha átfutjuk azt az illusztris rangsort, ami magába foglalja azokat a lány- és fiúneveket, amiket a ’70-es években született babák kaptak, néhány igazi gyöngyszemre bukkanhatunk. Igaz, hogy csak a sereghajtók között szerepel, a TOP100-ba mégis bejutott például a Henriette, a Monika (rövid o-val) és a Timea (rövid i-vel), valamint a fiúknál a Michael, a Thomas és a Robert (rövid o-val).  

A most meglehetősen divatosnak számító Róza, Adél és Lilla nevek jelen voltak ugyan a TOP100-ban, de annyira vacak helyezést értek el, hogy megelőzte őket például az Etelka, a Jolán vagy a Kornélia. A mostani kisfiúk koronázatlan királya, a Bence akkor még csak a 92. helyig jutott, vagyis igazi kuriózumnak számított, maga elé engedve olyan férfineveket, mint a Jenő, a Lajos, a Dezső vagy az Ottó.

De nézzük, kik kapták a legtrendibb lány- és fiúneveket a ’70-es években!

70es evek trendi nevei
70es evek trendi nevei (1)
70es evek trendi nevei (2)
70es evek trendi nevei (3)
70es evek trendi nevei (10)
70es evek trendi nevei (4)
70es evek trendi nevei (5)
70es evek trendi nevei (7)
70es evek trendi nevei (8)
70es evek trendi nevei (9)

Nyitókép: Fortepan / Gwen Jones

Exit mobile version