Szabadidő

70 éves a Nők Lapja – ilyen volt a 70-es években

„Sorsok, család, karrier, közélet, sztárhírek, egészség, konyha, szépség, divat – vagyis az élet” – írta az idén 70 éves Nők Lapja születésnapi köszöntőjében a főszerkesztő, Vékási Andrea. Mutatunk néhány, a magyar történelmet magába sűrítő oldalt a legendás újság múltjából – ezúttal a 70-es évekből.

Hjaj, mennyi minden egy képben! A kor enteriőrje, a kor frizurája, divatja, a hagyományos nemi szerepek, a sármőr, sőt sztár! Igen, a hetvenes években már nem feltétlen munkásnők tobzódtak a Nők Lapja címlapján, hanem úgynevezett (mármint ma úgynevezett) celebritások is felkerültek – persze szigorúan értékek mentén, ahogyan ma is. Az ár is emelkedett, immár 3 forint 50 fillérbe került a lap.

Úgy látszik, a társadalmi alapproblémák valóban nem változnak. Érdekes ellentmondásra figyelt fel az újságíró: az embereknek életük során akkor lenne a legnagyobb szükségük tőkére, amikor a legkevesebbet keresnek. Vagyis a családalapítás időszakában. Kiderül, hogy egy albérlet 800 forintba kerül, egy saját lakáshoz pedig legalább 40 ezret kell összegyűjteni, persze a vállalati támogatás mellett. Merthogy az Egyesült Gyógyszergyár például négy lakást is vásárol, amiket kiutal az arra érdemes törzsgárdatagoknak – számol be róla egy pártbizottsági tag. Akkor még nem tudják, de cirka harminc év múlva a társadalmi evolúció talál egyfajta megoldást: az első szülés időpontja mind későbbre és későbbre tolódik…

„Államunk sokat áldoz a gyermekintézmények fejlesztésére, de annyit nem képes, amennyire szükség volna” – írja egy győri óvodai felügyelő. A hetvenes években ugyanis nem fért be minden gyerek óvodába, társadalmi bizottságok döntöttek arról, ki az igazán rászoruló. A fizikai dolgozók érdekeit védték, de sokan így is kimaradtak. A megoldást akkoriban még csak keresgélték – akárcsak ma, a bölcsődei férőhelyekkel kapcsolatban.

Oh, és egy csodaszép naptár, nyilván a kivehető oldalpárról – egy kis ajándék az év első lapszámában. Nektek is egyből beugrott a mesesorozat? Igen, a Nők Lapja talán leginkább emblematikus tartalma…

És egy Pomorin-reklám mellett egy másik legenda, aminek párok, családok köszönhetik a létüket: a Nők Lapja társkereső rovata. Nahát, amikor még képek nélkül kellett dönteni… így kapott csak igazán értelmet az aztán évtizedekig ki nem kopó „csinosnak mondott” fordulat. Itt még senki nem szégyelli leírni, hogy házasság céljából ismerkedne. „Filigrán alkatú, 22 éves pedagógusnő művészeteket, beatzenét kedvelő, diplomás, modern, 175 cm körüli magas fiatalember fényképes levelét várja házasság céljából »Kék madár« jeligére.” Vajon lett belőle házasság? A pedagógusnő mindenesetre már hetvenegy éves, ha minden jól ment.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.