Szabadidő

70 éves a Nők Lapja – ilyen volt 2010-ben

„Sorsok, család, karrier, közélet, sztárhírek, egészség, konyha, szépség, divat – vagyis az élet” – írta az idén 70 éves Nők Lapja születésnapi köszöntőjében a főszerkesztő, Vékási Andrea. Mutatunk néhány, a magyar történelmet magába sűrítő oldalt a legendás újság múltjából - ezúttal 2010-ből.

Ez már egy olyan évtized, amikor a valóságshow-k és különféle zenei tehetségkutatók jelentős arányban adták-adják a magazinok „munkaanyagát”. 2010 harmadik lapszámának címlapján például Tabáni István, a Csillag születik nyertese mosolyog a tőle megszokott visszafogottsággal. A megmondóemberek és életmódguruk felfutása is megfigyelhető: Csernus Imre, A. J. Christian, Joshi Bharat és Szendi Gábor beszélnek arról, hogyan is kellene megváltoztatnunk az életünket.

Tizenöt-húsz éves, szemétfűtésű buszokkal szaladgálunk, amik bármikor széteshetnek alattunk” – mondja egy buszsofőr a kelenföldi garázsban a riporternek. A Nők Lapja ott volt, ahol az események történnek: nem félt a közéleti, konfliktusos, szakmapolitikai témáktól, amennyiben azok befolyásolták a „kisember” életét, de legalábbis mindenkinek volt véleménye róluk.

A zárkózott Tabáni, aki azóta csak még zárkózottabb lett, bár itt még hosszú interjút adott. Végül is ő megmondta: én ilyennek szeretnék megmaradni. Mostanra megnősült, tavaly pedig megszületett a kisfia, Nataniel.

Az illusztráció kifejező: magabiztos férfiak fogják, vezetgetik az elesett nőt. Persze férfiaknak is elkél a segítség, egy ötvenéves üzletember például azt kérdezi, mikor nő végre fel. Neki is megmondják, ahogy Andreának is azt, hogy mit csinál rosszul a fiával, az anonim Juditnak azt, hogy feldúlhat-e egy házasságot, és Ildikó is felteszi az általános kulcskérdést: jó úton járok-e?

Csernus már akkor is hozta a formáját…

 

Öt évvel vagyunk a robbanásszerű menekültválság előtt, a Nők Lapja viszont már ekkor kint volt „terepen”, Mihalicz Csilla a bicskei menekülttáborban készített riportot. Pszichiáterrel, terapeutával és táborlakókkal beszélgetett a legkeményebb dolgokról. Az „élet árnyékos oldalai” azóta is szívügynek számítanak a lapnál.

És egy könnyed oldalpár a végére: a magazinvilág elmaradhatatlan témái: divat és gasztronómia – akkoriban épp Bereznay Tamás volt a(z egyik) sztárséf a Nők Lapjánál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.