Vak nő indított kampányt a modern, akadálymentesített terhességi tesztekért

CS.Á. | 2024. Augusztus 01.
Arra hívja fel a figyelmet, hogy látássérültként mekkora hátrányt szenved minden nő: egyedül a legtöbb tesztet képtelenek leolvasni. Szeretné, ha minél hamarabb változás állna be a tesztek kínálatában.

Jo Rose vakvezető kutyával él, látássérült, most pedig  kampányt indított az akadálymentesített terhességi tesztekért, miután nyilvánosságra hozta, hogyan kénytelen megtudni saját tesztjének eredményét, hiszen hagyományos módon sajnos nem tudja leolvasni azt. Arra a privilégiumra hívta fel a figyelmet, melyet a legtöbb nő a mindennapokban át sem gondol: mennyivel kedvezőbb helyzetben vannak mindazok, akik gond nélkül láthatják, hány csík jelenik meg, amikor izgatottan szeretnék megtudni, vajon gyermeket várnak-e.

Jo elmondta, hogy a hagyományos teszteket nem tudja használni, hiszen nem tudja elolvasni a rajtuk lévő szimbólumokat, illetve telefonja sem tudja ezeket felismerni. Ezért kénytelen drágább, digitális teszteket vásárolni, amelyek szöveges formában jelenítik meg az eredményt. Miután a képernyőn megjelenik a “terhes” vagy “nem terhes” felirat, egy alkalmazást használ a telefonján, mely felolvassa neki az írást.

@jo_rose29 I NEED YOUR HELP! Please, help me on my mission to ensuring pregnancy tests become truly accessible for women… no reliance on others and technology, just one fully accessible pregnancy test! Like, comment, favourite, share This is possible 💙 #pregnancytest #accessibility#equalaccess #women #female #pregnancy #baby #motherhood #pregnancyreveal #mumsoftiktok #blind #partiallysighted #visuallyimpaired #guidedog #guidedogs #guidedogsuk #foryou #foryoupage #fy #fyp #tiktok #viral #trending #jorose ♬ original sound - Jo Rose

Úgy véli, hogy a teszteket ideje volna továbbfejleszteni, lehetőséget nyújtva ezáltal a látássérültek számára, hogy ők is könnyebben használhassák azokat. “Ha ezek a digitális tesztek nem léteznének, és nem tudnám átalakítani a szöveget hangra, valójában nem tudnám ezt egyedül megcsinálni” tette hozzá. “Valaki másra kellene hagyatkoznom, hogy ellenőrizze az eredményt, ezt pedig nyilvánvalóan nem szeretném megtenni” – magyarázta. Érthető, hiszen egy terhességi teszt eredménye rendkívül személyes és jelentős hír, amelyet a nők egyedül szeretnének megélni.

Fotó: GettyImages

A TikTokon közzétett videó negyedmillió lájknál is többet gyűjtött össze néhány nap alatt, sok felhasználó elgondolkodott azon, hogy mennyire természetesnek veszi a terhességi tesztek használatát. Egyikük azt írta: “Sosem gondoltam erre! Valamit tenni kell, méghozzá mihamarabb!” Egy másik hozzászóló javaslattal is élt: “A digitális tesztnél nem lenne nehéz beépíteni egy jelzőhangot: egy sípolás nem terhes, kettő terhes” – írta.

Jo Rose elkötelezett a kérdésben, hiszi és reméli, hogy még saját élete során tapasztalja meg az akadálymentesített terhességi tesztek piacra lépését. Reméli, hogy az ilyen eszközök elérhetők lesznek mindenki számára, megfizethető áron, hogy senki se maradjon ki saját életének ilyen fontos pillanataiból. (via)

Exit mobile version