nlc.hu
Baba

Érzelmi hullámvasút terhesen

Ijesztő lehet, de teljesen normális, ha dühös vagy terhesség alatt

A terhességi hangulatingadozás létező jelenség és egyáltalán nem kell elnyomni akkor sem, ha épp folyamatosan dühösnek érzed magad.

A kaliforniai Ann Badillo egy este hazaviharzott a munkából, levágta a táskáját és az üvöltötte döbbent férjének, hogy „Ezt nem bírom tovább, kilépek!” Tény, hogy Badillo stresszes munkahelyen dolgozott és nagy nyomás volt a vállán, de ahogy írja, nem ez volt a dühkirohanás oka, hanem inkább az, hogy a terhessége ötödik hónapjában járt épp. A stressz ugyanis addig sem volt számára ismeretlen, de felfedezte magában, hogy egy állandóan fortyongó düh társult mellé nagyjából a terhesség elejétől kezdve. „Szenvedélyes ember vagyok, és köztudottan lobbanékony. De a két terhességem alatt ez még intenzívebb volt” – írja az anya. 

Badillo nincs a dühével egyedül. A terhesség sokak számára érzelmi hullámvasúttá válhat, a harag, sőt a düh rengeteg várandós anyát érint, és ez nagy hatással lehet a szülőre és a gyermekre egyaránt.

Miért vagy terhesen dühös?

Bár a legegyszerűbb az lenne, ha az összes terhességi hangulatingadozást ráfoghatnánk a hormonok változásaira, de a szakértők szerint nem okolhatók mindenért. „A hormonok valószínűleg szerepet játszanak a dühben is, de egyelőre nincsenek meggyőző orvosi adatok erre vonatkozóan” – nyilatkozta Dr. Lori Altshuler, az UCLA Hangulatzavarok Kutatási Programjának igazgatója.

A hangulatingadozásban a hormonoknál talán nagyobb mértékben felelősek a terhességgel járó halmozott kellemetlenségek. „Az első hónapokban sok nő émelygést, fáradtságot, érzékeny melleket és azt a félelmet éli át, hogy nehogy rosszul süljön el valami – mondta a szakember. – Az idő előrehaladtával álmatlanság, nagyobb nyomás a belekre és a hólyagra, valamint fokozott izzadás jelentkezhet – mindezek hozzájárulhatnak az ingerlékenységhez.”

A szakértők szerint a depresszió és a harag között is szoros kapcsolat van: azok az emberek, akik lenyelik a dühüket, gyakrabban lesznek depressziósok, de a másik véglet is igaz, azaz ha valaki nem tudja kontrollálni az indulatait, az is apátiába, depressziós tünetekbe fulladhat.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Mit tehetsz a düh ellen?

Sétálj el!

Kerüld az olyan beszélgetést, amitől csak felforr az agyvized, vagy mondd meg nyugodtan a másiknak, hogy érzékenyen érint a téma, amiről beszél. Aztán adj magadnak időt, sétálj egyet akár csak a háztömb körül, hogy meg tudd őrizni a hidegvéredet és ne küldd el melegebb éghajlatra a főnöködet, kollégáidat, barátaidat és családtagjaidat.

Maradj aktív!

Úszás, séta, kertészkedés – a rendszeres testmozgás számos fajtája kordában tarthatja a hangulatingadozást és az ingerlékenységet, miközben segíthet enyhíteni a fizikai kellemetlenségeket. Arra figyelj, hogy olyan mozgásfajtát végezz, amihez a tested már hozzászokott a terhesség előtt, és ne most vágj bele a futásba várandósan, ha előtte maximum a busz után futottál.

Írd ki magadból!

Kifejezetten stresszoldó hatással lehet a lelkedre, ha kiírod magadból az érzéseidet. Legyen szó naplóírásról, versről, vagy akár arról, hogy egymás mögé leírod az összes káromkodást, ami eszedbe jut – mind nagy megkönnyebbülést jelent majd, meglátod.

Tarts szünetet!

A mentális egészséged érdekében muszáj szünetet tartani. Akár egy szabadnapról, akár egy kétórás énidőről van szó, a lényeg az, hogy kényeztesd magad. Arcpakolás, mozizás, vásárlás, sütizés, kirándulás… bármi is legyen az, amitől úgy érzed, kikapcsol, épp itt az ideje, hogy megtedd.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top