nlc.hu
Baba

A terhesség korai jelei

A terhesség korai jelei

Milyen apró jelei lehetnek annak, hogy állapotos vagy? Nemcsak az erős reggeli rosszullétek szerepelnek a terhesség korai jelei között, hanem egy sor másik is.

A terhességet több módon jelezheti a testünk, mint gondolnánk.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy babát várunk? Íme!

Hangulatingadozás

Már a terhesség kezdetétől gyakori tünet lehet a hangulatingadozás. Ennek oka, hogy a hormonális változások erősen hatnak az agyban az ingerületek továbbításáért felelős neurotranszmitterekre. A terhesség alatt a megszokottól szélsőségesen jobb vagy rosszabb kedvünk is lehet, és akár különösebb ok nélkül is hirtelen megváltozhat.

Ha kívánós vagy, vagy épp annak ellentéte

A terhesség korai szakaszában elég gyakori, hogy egyes ételek és italok illatától, látványától viszolygunk. Előfordulhat, hogy olyan ételeket sem kívánunk, amelyek korábban a kedvenceink voltak. Ennek oka, hogy a szervezetünkben a terhesség hatására megnövekszik az ösztrogén szintje, amely hatással van az érzékelésünkre.

Terhesség jelei

Egy sor módon jelezhet a testünk (Fotó: Getty)

Fáradékonyság

Ha különösebb ok nélkül hirtelen fáradékonnyá vállunk, és ez egyre gyakrabban, minden napunkra jellemzővé válik, az jelezheti a terhességet. A túlzott fáradékonyság oka, hogy a terhesség korai szakaszában hirtelen megnő a vérünkben a progeszteron nevű hormon szintje, ami a kimerült állapotot előidézi.

Puffadás

Szintén a hormonális változások miatt a terhesség korai szakaszában a menstruációs ciklust megelőző napokban tapasztalthoz hasonló haspuffadást érezhetünk.

Megnő a testhőmérséklet

Napi rendszerességgel mérhetjük a saját testhőmérsékletünk, és vezethetjük egy táblázatban. Ha azt tapasztaljuk, hogy egymás után tizennyolc napig a normál testhőmérséklethez képest emelkedett értékeket kapunk, okkal gyanakodhatunk, hogy babát várunk.

Érzékeny, megduzzadt mellek

A terhesség korai szakaszában megduzzadnak, érzékennyé válhatnak a melleink. Ez az érzés nagyon hasonlít a menstruációs időszakot megelőző tünetekhez, de jóval intenzívebb formában jelentkezhet. Ahogyan a szervezetünk hozzászokik a hormonális változásokhoz, a mellek érzékenysége az első trimeszter után általában megszűnik.

Gyakori vizelés

A megtermékenyülés után nem sokkal beinduló hormonális változások miatt nagyobb mennyiségű vér pumpálódik a vesékbe. A fokozottabb kiválasztás miatt a húgyhólyag is hamarabb telik meg vizelettel. Sajnos a terhesség teljes ideje alatt jellemző a sűrűbb vizelés vagy vizelési inger. A hormonális késztetés mellett később az egyre növekvő baba is egyre nagyobb nyomást gyakorol majd a húgyhólyagra.

Émelygés, hányinger

Az egyik legnyilvánvalóbb jele a terhességnek, ha reggeli émelygést, hányingert, egyes esetekben hányást tapasztalunk, és ennek nem fertőzés az oka. Sokan a fogamzás első hónapja után, mások néhány héttel hamarabb tapasztalhatják a reggeli rosszullétet. Bár ezt a tünetet nemcsak reggel, hanem a nap bármely szakaszában tapasztalhatjuk. A várandós nők felénél a második trimeszter kezdetére szinte teljes mértékben megszűnik ez a kellemetlen tünet.

Terhesség első jelei

A terhesség első jelei nagyon sok módon megjelenhetnek (Fotó: Getty)

Magas vérnyomás

A felmérések szerint a magas vérnyomás nagyon sok terhes kismamát érint. Három elég jellemző jele van a magas vérnyomásnak: a szédülés, a látásprobléma és a fejfájás. Ha ezek közül bármelyik felmerül, akkor első lépésként érdemes ellenőrizni a vérnyomást, valamint az orvossal konzultálni.

Pattanások megjelenése

Az aknék és pattanások gyakoriak a terhesség ideje alatt, hisz a faggyúmirigyek olajtermelése megnövekedik. Sajnos azonban nem csak a pattanások zavarhatnak: az anyajegyek és a szeplők is erősebbé válhatnak a terhesség alatt.

Olvass a gyereknevelésről:

via

(Nyitókép: Getty)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top