Szex

Babát vársz? A terhesség első 10 jele

Az, aki jól ismeri saját testét, és figyel az apró jelekre, változásokra, már a menstruáció kimaradása előtt megtudhatja, hogy terhes-e.

 Egy nő életében a legfontosabb időszak a babavárás, tudni akarjuk hát minél előbb, hogy megfogant-e a kis élet bennünk. Ennek a menstruációs vérzés elmaradásán túl számos jele lehet, már az első két hétben is. A terhesség első jelei jól felismerhetők, ha az átlagosnál kicsit jobban figyelünk testünk jelzéseire.

A terhesség első jelei a havi vérzés elmaradásán túl:

1. A menstruációs vérzés kimarad ugyan, de annak várható időpontjában alhasi görcsök, pecsételő vérzés előfordulhat. Ez lehet a megtermékenyített petesejt beágyazódása miatt is.

2. A mellek feszülnek és érzékennyé válnak érintésre. A mellbimbó és a bimbóudvar pigmentációja is megváltozhat, ilyenkor sötétebb tónusúvá válik.

3. Megváltozik a közérzet: ingerlékennyé, érzékennyé válnak a várandós kismamák.

4. A terhesség első jelei közül a legismertebb az émelygés, hányinger. Ez általában a terhesség korai szakaszában jelentkezik és a 12–13. hét után el is múlik. Legjobb, ha mindig hordunk magunknál kekszet, és a nap folyamán is többször eszünk keveset. Ezzel elkerülhetjük a kellemtelen émelygést, hányást.

5. Bágyadtság, fáradékonyság. Sok kismama számol be hasonló tünetekről, azok is, akik korábban energikusak voltak: már napközben elfáradnak, akár egy hétköznapi tevékenységben is, bármikor el tudnának aludni, este pedig nagyon korán kidőlnek. Ilyenkor, ha tehetjük, pihenjünk le napközben, akár fél órára is.

Babát várok? A terhesség első 10 jele

6. A lecsökkent vércukorszint miatt jelentkezhet szédülés, akár ájulás is. Fontos, hogy gyakrabban együnk keveset, ezzel elkerülhetjük az elájulást.

7. A fejfájás a terhesség egyik lehetséges első jele lehet. Ennek oka a hormonszint hirtelen megváltozása lehet.

8. A gyakori vizelési inger nem csak akkor jelentkezik, mikor a baba már olyan nagy, hogy nyomja a hólyagot. A terhesség első jele a gyakori vizelési inger is, mivel a vesék működése is megváltozik, az alhasi terület vérbősége miatt.

9. A megnövekedett ösztrogénszint miatt egyes terhes nők hiperérzékenyek lesznek a szagokra, akár egy nyomozókutya. Emellett pedig kellemetlennek, irritálónak éreznek korábban nem is észlelt illatokat, szagokat, ami akár rosszulléthez is vezethet.

10. Az emésztőrendszer működése is megváltozhat a terhesség során termelődő hormonok hatására. A bél simaizmai ellazulnak, csökken a perisztaltika, ami gyakran székrekedést okozhat.

A terhesség első jelei között eltérések lehetnek, hiszen mi, nők is, annyira különbözőek vagyunk. És olyan is előfordul, aki egyáltalán nem ismeri fel magán a terhesség egyik első jelét sem, persze erre van orvosi magyarázat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top