Zserbó és további karácsonyi sütik cukormentesen

nlc | 2022. December 20.
Egy belül folyósan krémes brownie a karácsonyi menü desszertjeként? Házilag készült bonbon ajándékba és a jó öreg zserbó? Három édességkedvenc elkészítését mutatjuk meg cukormentesen.

Van, aki választja, és van, aki rákényszerül a cukormentes étrendre. Nem olyan egyszerű kérdés, hogy mi számít cukormentesnek, hiszen más alapanyagok megengedettek az inzulinrezisztenciával, valamint az 1-es és 2-es diabétesszel élők számára. Azok számára nyílik több lehetőség, akik nem egészségügyi probléma miatt, hanem saját döntésük alapján zárták ki étrendjükből a finomított cukrokat, ők ugyanis belátásuk szerint kiválthatják a cukrokat mézzel vagy leturmixolt aszalt gyümölcsökkel.

Érdemes tudni, hogy cukor alatt a következő élelmiszeripari alapanyagokat is értjük: fehér cukor, barna cukor, nádcukor, melasz, méz, maltodextrin, dextróz, invertcukor, glükóz, glükóz-szirup, fruktóz, fruktóz-szirup, glükóz-fruktóz szirup, gyümölcsből kivont cukor/szirup, maláta, maltóz, szacharóz. Ugyanúgy cukorbevitelt jelent a számos, növényekből kivont szirup is, mint az agavé-, juhar-, rizs-, kukorica- vagy datolyaszirup.

Cukor helyett cukoralkoholok

Az inzulinrezisztenciával, 1-es és 2-es diabétesszel, így akár inzulininjekciók beadásával élők eltérő mennyiségű szénhidrátot fogyaszthatnak naponta, amivel a betegeknek tisztában kell lenniük. Az alábbi receptekben úgynevezett cukoralkoholokkal, eritrittel és xilittel (más néven nyírfacukorral) édesített sütemények elkészítését mutatjuk be. Ezekről tudni érdemes, hogy kiváló glikémiás indexszel (ez a szám a vércukorszint-megemelő hatását mutatja) és kalóriaértékekkel bírnak. Az eritrit nevű erjesztett cukoralkohol kalóriatartalma egészen minimális, szénhidráttartalma mindössze 1 g (100 grammból).

A xilit édesítő ereje megegyezik a kristálycukoréval, míg az eritrit a fehér cukor kb. 60%-os édesítő erejével bír, így ennek megfelelően közel dupla annyit kell használni belőle. Mindkettő hőérzete – különösen az eritrité – hűvösebb, mint a kristálycukoré. Karamellizálásra alkalmatlan alapanyagok, akárcsak az élesztő felfuttatására, ami nem sikerül cukor nélkül. Tapasztalataink alapján azonban simán belemorzsolva az élesztőt is meg fog kelni a tészta.

Fontos tudni, hogy a xilit és eritrit az ezekre érzékenyek számára hasmenést okozhatnak. Érdemes ezért felhasználás előtt kipróbálni kávéban, teában például. Közös tulajdonságuk, hogy többszöri kóstolás után hozzá is lehet szoktatni a szervezetet.

Két kedvenc egy süteményben: „sajttortás” brownie cukormentesen

Mi lehet a brownie nagy hibája? Ha túlsütjük és kiszárítjuk, vagy eleve nem stimmelt a recept, és túl sok szárazanyagot tartalmaz, emiatt nem lesz szaftos a sütemény belseje. Ezt a típushibát küszöbölhetjük ki biztosan az alábbi recepttel, amiben a megszokott brownie-hozzávalókon kívül ízesítetlen krémsajt is szerepel, akárcsak a sajttortában. Így nem csak garantáltan krémes, hanem márványosan fehér-barna színű is lesz a süteményünk.

Duplán jó: krémsajtos brownie / Fotó: NRuedisueli, Getty Images

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a csokoládéréteghez:

Elkészítése:

Házi csokibonbon cukormentesen

A házilag készített csokibonbon kevésbé szabályos, de sokkal szerethetőbb. Receptünkben natúr szeletelt mandula szerepel, de csavarhatunk az ízén, és sós-csokis lehet a bonbonunk, ha sós mandulát használunk. Ugyanilyen jól működik mogyoróval vagy sós mogyoróval is. Más citrusfélét is használhatunk hozzá, de örök párja a narancs.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Fotó: Tina Terras & Michael Walter, Getty Images

Zserbó cukormentesen!

A cukormentes zserbó sem lehetetlen. Segíteni fog a cukor hozzáadása nélkül készült lekvár is az édesítésben, és ne ijedjünk meg az élesztő – elméletileg cukros – felfuttatásától sem: nekünk működött a szárazanyagokhoz való hozzáadással is. A csokiréteghez a cukormentes étcsokoládé ma már a legtöbb boltban kapható.

Cukormentes szilvalekvárral is működik / Fotó: joruba, Getty Images

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a töltelékhez:

A tetejére:

Elkészítése:

Exit mobile version