A karácsonyi fatörzs elkészítése nem különösebben bonyolult, ha volt már dolgod piskótatekerccsel, akkor ez is menni fog! Igaz, lekvár helyett egy selymes csokikrém kerül bele, amivel picit több a macera, de hidd el, megéri! Ha pedig se időd, se kedved nincs sütögetni, készítsd el a sütés nélküli, gesztenyés-csokis változatot!
Csokis karácsonyi fatörzs
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 120 g cukor
- 1 csipet só
- 120 g liszt
- 20 g kakaópor
- 20 ml étolaj
Hozzávalók a krémhez:
- 120 g étcsokoládé
- 200 g puha vaj
- 200 g porcukor
- Csokiforgács és színes cukor a díszítéshez
Így készül:
- Alaposan megmossuk, majd szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig keverjük robotgéppel.
- Szép lassan belecsorgatjuk az olajat, majd több részletben hozzáadjuk az átszitált lisztet.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy sütőlapot pedig kibélelünk sütőpapírral.
- A lisztes tésztába óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, odafigyelve arra, hogy ne maradjanak lisztcsomók a tésztában, és hogy ne törjük össze a fehérjét.
- Egyenletesen eloszlatjuk a sütőlapon, majd betoljuk a forró sütőbe és 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- Amíg elkészítjük a krémet, hagyjuk kihűlni – mindenképp érdemes kivenni a sütőből, mert könnyen kiszáradhat, és akkor nem lehet szépen feltekerni.
- A legjobb, ha egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le.
- A krémhez vízfürdőben felolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét és kihűtjük. A szoba-hőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverjük (10-15 perc alatt robotgéppel), majd beleforgatjuk a kihűlt csokoládét. Pár percig így is folytatjuk a habosítást.
- Az időközben kihűlt piskótát az asztalra borítjuk, és egy kisebb keretet szabadon hagyva megkenjük a csokikrém 2/3 részével.
- Óvatosan feltekerjük, vigyázva, nehogy eltörjön a légiesen könnyű piskóta. Ha kellően szorosra tekerjük, nem nyílik szét, így kívülről is szépen beborítjuk a megmaradt csokikrémmel.
- Csokiforgáccsal, kókuszreszelékkel vagy színes cukorkákkal díszítjük.
Sütés nélküli gesztenyés fatörzs
Hozzávalók a gesztenyés alaphoz:
- 2 csomag gesztenyemassza
- kevés víz
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g puha vaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál porcukor
- 1 dl tej
- ha a sűrítéshez szükséges, 1 evőkanál étkezési keményítő
Így készül:
- A gesztenyemasszákat enyhén vizezett fóliára tesszük, és vizes kézzel, gyors mozdulatokkal 1 cm magas téglalapot formázunk belőle. Ha túl száraznak tűnne, kevés hideg vizet csepegtetünk rá.
- Félretesszük (nem kell hűtőbe, mert túlzottan megmerevedhet a feltekeréshez!), és elkészítjük a kakaós krémet.
- Ehhez a tejben elkeverjük a cukrot és a kakaóport, majd alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha úgy érezzük, kevés étkezési keményítővel javíthatunk az állagán, de ez akár el is maradhat.
- Hagyjuk kihűlni, közben robotgéppel kihabosítjuk a puha vajat, majd beleforgatjuk a hideg kakaós keveréket.
- Ha szépen összeállt a krém, a 3/4 részével megkenjük a gesztenyelapot, és akárcsak a piskótatekercset, szorosan feltekerjük. A megmaradt krémmel beborítjuk a külső részét, és kedvünk szerint díszítjük.
- Hogy szépen lehessen szeletelni, legalább 8-10 órára hűtőbe tesszük, majd az élvezetek fokozásáért a gesztenyéhez mesésen illő tejszínhabbal tálaljuk.
Fotó: Getty Images