Gasztro

A tökéletes piskóta három alapanyagból áll

Hogy légiesen könnyed lesz-e a piskóta, vagy zöld, szalonnás borzalom, az leginkább a technikán múlik. Tanulj meg rendes piskótát sütni – most!

Alighanem életünk során többször is megtapasztaltuk már, hogy a magas és puha piskóta készítésének sok buktatója van. Mégis érdemes tenni egy – vagy ha úgy alakul, kettő-három – kísérletet, hogy megtanuljunk végre rendes tortalapot sütni, és ne szoruljunk rá a készen kapható, boltira.

Nem fog összeesni (Fotó: Getty Images)

Ahhoz, hogy tökéletes piskótakorong kerüljön ki a kezeink közül, mindössze három hozzávalóra van szükség, ami nagy eséllyel minden háztartásban fellelhető: tojásra, cukorra és lisztre. Annak a piskótának viszont, amit készen lehet kapni a szupermarketben, fél kilométer hosszú az összetevő-listája, vagyis kerül bele jó pár olyan hozzávaló is, ami nem igazán tartozik a szigorúan vett alaprecepthez, és ezeket nem is biztos, hogy meg szeretnénk enni. 

Akár hiszed, akár nem, még sütőporra sincs szükség ahhoz, hogy a piskóta szépen megemelkedjen és levegős legyen, ennek

titka ugyanis az alaposan felvert tojásban rejlik.

Mindig szoba-hőmérsékletű tojást használjunk, ne olyat, amelyik a sütés kezdetéig a hűtőben csücsült! A piskótakészítés legelterjedtebb formája az, hogy a tojásokat szétválasztva, melegítés nélkül verjük fel, létezik azonban olyan módszer is, melynek során a tojásokat egyben verik fel, és olyan is, aminek lényege, hogy a tojásokat felverés közben fokozatosan felmelegítik vízgőz felett.

3 tipp a tökéletes piskótához

  • A tojások sárgájához adjuk az összes cukormennyiség kétharmadát, a fehérjéhez pedig az egyharmadát. A sárgáját türelmesen keverjük krémesen habosra úgy, hogy a színe látványosan világosabbá váljon a kiinduló helyzetnél. A fehérjét is jól fel kell verni, de fontos, hogy  valamelyest folyós maradjon, ha ugyanis ezen a téren túlteljesítünk, nem lesz elég levegős a piskóta.
  • A piskótatésztával megtöltött sütőformát sose ütögessük annak reményében, hogy egyenletesebben kitöltse a helyet. Ilyenkor ugyanis sorra kipukkannak a tésztában lévő légbuborékok, amiket az ügyes tojásfelveréssel varázsoltunk oda, márpedig ezeknek köszönhetjük, hogy a tészta szépen megemelkedik és könnyed állagú lesz. A piskótatészta rosszul túri az ütögetést, bosszúból lapos és szalonnás lesz végül. 
  • Az elkészült tortalapot a legjobb sütőrácson kihűteni, és csak akkor felszelni, ha már egyáltalán nem meleg. Mindig fűrészfogas késsel dolgozzunk és óvatosan haladva vágjuk kettőbe-háromba a piskótát, ha azt szeretnénk, hogy a belseje ne forgácsolódjon össze.

Piskóta

Piskótakarika (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók (22 cm-s tortaformához)

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Válasszuk szét az alaposan megmosott tojások sárgáját és fehérjét, gondosan ügyelve arra, hogy a fehérjébe ne kerüljön a sárgájából egy kevés sem, különben nem tudjuk kellően felverni. 
  2. Osszuk szét a cukrot, a sárgájába kerüljön 6 dkg, a fehérjébe 4, majd lássunk munkához. Először a tojásfehérjét verjük fel egy csipet sóval, a robotgép közepes fokozatán. Akkor jó, ha szépen kifényesedik, de nem túlzottan kemény, akkor ugyanis könnyen összecsomósodik és nem tudjuk egyenletesen összedolgozni a hozzávalókat.
  3. Ezután habosítsuk ki a tojássárgáját a cukorral. Akkor lesz jó, ha egészen kivilágosodik. 
  4. A lisztet több részletben szitáljuk a tojás sárgájához, majd egy keverőlapáttal dolgozzuk bele a habbá vert fehérjét is. Ilyenkor már semmiképp ne használjuk a robotgépet, mert azzal könnyen összetörhetjük a szépen felvert tojáshabot. 
  5. Béleljünk ki sütőpapírral egy 22 centiméteres tortaformát – az is jó, ha kivajazzuk és kilisztezzük –, és óvatosan töltsük bele a piskótatésztát. Lényeges, hogy ne magasról borítsuk bele, mert azzal is kipukkaszthatjuk a légbuborékokat.
  6. Toljuk a tortaformát 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 40 percig. Nem a levegőbe beszélnek, akik hangsúlyozzák, hogy nem szabad a sütési idő alatt kíváncsiskodni és kinyitni a sütő ajtaját, különben a piskóta a hirtelen hőingadozás miatt összeesik, a teteje pedig behorpad.
  7. Ha letelt a sütés ideje, 5-10 percig hagyjuk még bent a piskótát úgy, hogy a sütő ajtaját résnyire nyitjuk. Végezzünk tűpróbát a biztonság kedvéért, nehogy sületlen maradjon a közepe! A tortaformából akkor szabadítsuk ki, ha langyosra hűlt, aztán tegyük sütőrácsra, és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

Ezután már vághatjuk-szeletelhetjük kedvünkre, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog összeesni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top