Mézeskalács

Karácsonyi desszertek új formában

Karácsonykor általában ragaszkodunk a hagyományos ízekhez: mákos guba, flódni, vagy éppen fatörzs minden évben kerül az asztalra, hogy a mézeskalácsot ne is említsük. Ha az ízekhez ragaszkodunk, de a forma változhat, most adunk 3 tippet, hogyan lehet megújítani a klasszikus karácsonyi sütiket.

Fatörzs-cupcake

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 tasak sütőpor
  • 20 dkg natúr joghurt
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja

Krém:

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg krémsajt
  • 2 db narancs reszelt héja
  • 3-4 evőkanál porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és muffinpapírral béleljük ki egy muffinforma mélyedéseit. A tojásokat habosra keverjük a puha vajjal és a cukorral, majd elkeverjük benne a joghurtot, és a citrom- és narancshéjat is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tojásos keverékhez adagoljuk. A kikevert masszát a muffinpapírokba kanalazzuk – kb. 2/3-os magasságig –, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni. 

Közben elkészítjük a krémet: Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, a puha vajat habosra keverjük a krémsajttal, a narancshéjjal és a porcukorral, majd a legvégén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét. 
Ha a sütemények teljesen kihűltek, habzsákba kanalazzuk a krémet, és kívülről befelé haladva körkörösen rányomjuk a süti tetejére. 

 

Flódni-guba torta

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):

  • 4 + 5 dkg cukor
  • 5-6 evőkanál szilvalekvár
  • 5 + 5 dkg porcukor
  • 3 db alma
  • 7 dkg darált mák
  • 1 dl habtejszín
  • 7 dkg darált dió
  • késhegynyi fahéj
  • 2 dl tej
  • 1+1 dl fehérbor
  • 10 dkg mazsola
  • 4 db kifli
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kifliket kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A tejet és a tejszínt a cukorral felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk. Hozzáöntjük a fehérbort, majd az egészet ráöntjük a kiflikockákra. Néhány percig állni hagyjuk, közben egy tálban elkeverjük a darált mákot a porcukorral, egy másik tálban pedig a darált diót a porcukorral. A kiflikockák felét összeforgatjuk a porcukros dióval, beleszórjuk a mazsola felét és 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába adagoljuk. A maradék kiflit összeforgatjuk a porcukros mákkal, beleszórjuk a maradék mazsolát és egy másik sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformába egyengetjük. 190 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a két gubatortánkat, majd hűlni hagyjuk.  Közben elkészítjük az almás tölteléket: Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, majd egy lábasba öntjük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és hozzáadjuk a fehérbort. Közepes lángon megpároljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha sok a leve, lecsepegtetjük.   Ha minden kihűlt, összeállítjuk a tortát. Alulra kerül a mákosguba-tortalap, ezt megkenjük a szilvalekvárral, majd elterítjük rajta az almát és ráhelyezzük a diósguba-tortalapot.

Mézeskalács-falatok

Kekszalap:

  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg darált keksz
  • fél mokkáskanál mézeskalácsfűszer

Csokis rész:

  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál darált keksz
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A puha, enyhén megolvasztott vajat összekeverjük a cukorral és a darált keksszel, és vizes kézzel egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük. A csokoládés réteghez a vajat és a tejszínt egy kis lábasban megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen el nem olvad. Hozzáadjuk a mézeskalácsfűszert és a porcukrot és elkeverjük, majd a legvégén hozzákeverjük a darált kekszet is. Kicsit hűlni hagyjuk, majd ha már nem forró, akkor rákenjük a kekszalapra 0,5-1 cm magasságban és hűtőbe tesszük legalább 1 éjszakára. Hidegen szeleteljük, majd tálalásig visszatesszük a hűtőbe.

Tipp: A kekszalap nélkül is készíthetjük, akkor finom mézeskalácsos csokifalatokat kapunk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top