Csupacsokis és gesztenyés fatörzs, az igazi ünnepi sláger

Bagaméri Viki | 2023. November 27.
A fatörzsről Franciaországban úgy tartják, hogy békét és boldogságot hoz a családokba, ami plusz egy érv amellett, hogy te is elkészítsd!

A karácsonyi fatörzs elkészítése nem különösebben bonyolult, ha volt már dolgod piskótatekerccsel, akkor ez is menni fog! Igaz, lekvár helyett egy selymes csokikrém kerül bele, amivel picit több a macera, de hidd el, megéri! Ha pedig se időd, se kedved nincs sütögetni, készítsd el a sütés nélküli, gesztenyés-csokis változatot!

Csokis karácsonyi fatörzs

Hozzávalók a piskótához:

Hozzávalók a krémhez:

Így készül:

  1. Alaposan megmossuk, majd szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig keverjük robotgéppel.
  2. Szép lassan belecsorgatjuk az olajat, majd több részletben hozzáadjuk az átszitált lisztet.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy sütőlapot pedig kibélelünk sütőpapírral.
  4. A lisztes tésztába óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, odafigyelve arra, hogy ne maradjanak lisztcsomók a tésztában, és hogy ne törjük össze a fehérjét.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk a sütőlapon, majd betoljuk a forró sütőbe és 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  6. Amíg elkészítjük a krémet, hagyjuk kihűlni – mindenképp érdemes kivenni a sütőből, mert könnyen kiszáradhat, és akkor nem lehet szépen feltekerni.
  7. A legjobb, ha egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le.
  8. A krémhez vízfürdőben felolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét és kihűtjük. A szoba-hőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverjük (10-15 perc alatt robotgéppel), majd beleforgatjuk a kihűlt csokoládét. Pár percig így is folytatjuk a habosítást.
  9. Az időközben kihűlt piskótát az asztalra borítjuk, és egy kisebb keretet szabadon hagyva megkenjük a csokikrém 2/3 részével.
  10. Óvatosan feltekerjük, vigyázva, nehogy eltörjön a légiesen könnyű piskóta. Ha kellően szorosra tekerjük, nem nyílik szét, így kívülről is szépen beborítjuk a megmaradt csokikrémmel.
  11. Csokiforgáccsal, kókuszreszelékkel vagy színes cukorkákkal díszítjük.

Sütés nélküli gesztenyés fatörzs

Hozzávalók a gesztenyés alaphoz:

Hozzávalók a krémhez:

Így készül:

  1. A gesztenyemasszákat enyhén vizezett fóliára tesszük, és vizes kézzel, gyors mozdulatokkal 1 cm magas téglalapot formázunk belőle. Ha túl száraznak tűnne, kevés hideg vizet csepegtetünk rá.
  2. Félretesszük (nem kell hűtőbe, mert túlzottan megmerevedhet a feltekeréshez!), és elkészítjük a kakaós krémet.
  3. Ehhez a tejben elkeverjük a cukrot és a kakaóport, majd alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha úgy érezzük, kevés étkezési keményítővel javíthatunk az állagán, de ez akár el is maradhat.
  4. Hagyjuk kihűlni, közben robotgéppel kihabosítjuk a puha vajat, majd beleforgatjuk a hideg kakaós keveréket.
  5. Ha szépen összeállt a krém, a 3/4 részével megkenjük a gesztenyelapot, és akárcsak a piskótatekercset, szorosan feltekerjük. A megmaradt krémmel beborítjuk a külső részét, és kedvünk szerint díszítjük. 
  6. Hogy szépen lehessen szeletelni, legalább 8-10 órára hűtőbe tesszük, majd az élvezetek fokozásáért a gesztenyéhez mesésen illő tejszínhabbal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Exit mobile version