Pici pasik és elhízni képtelen nők élnek a százévesek szigetén

Nők Lapja Café, MTI | 2012. Június 27.
Alacsonyak, terelgetik a nyájat, jó sok sajtot esznek, törődnek egymással a szardíniaiak – és két évvel tovább élnek, mint más európai országok népessége. Helyi forrásunk megerősítette: itt egyből látszik, ki a turista.
Alacsony férfiak lóval magasítják magukat
Alacsony férfiak lóval magasítják magukat

„Amikor valaki először jár Szardínia szigetén, rendszerint rácsodálkozik, hogy milyen kis alacsony, zömök, mokány testalkatúak az itteni férfiak. Többségük 160-170 centiméter” – erősítette meg a Nők Lapja Café kérdésére a Szardínián élő Petrei Emese a tudományos tényt: a szardíniai pasik picik. De mielőtt legyintenénk – „kit izgat?” –, esetleg megsajnálnánk a napjaink magas, slank pasiideáljától minimum egy tízessel lemaradó szardíniaiakat, íme, a frissen napvilágra került felfedezés: mivel alacsonyak, tovább élnek.

Egy olasz–belga kutatócsoport állt elő megállapításaival, miután helyben végigmonitoroztak 500, 1866–1915 között született szardíniai férfit. Azért épp itt és őket, mert a férfiak Szardínia szigetén élnek a leghosszabb ideig Európában, ezért is nevezik a százévesek szigetének: tizennégy település található itt, ahol száz évnél öregebbek élnek. De globálisan is vezetnek: a csaknem 3500 lakosú Villagrande Strisailiben élnek a világon a legtovább a férfiak.

A tudósok arra jutottak, hogy a titok a helyiek magasságában rejlik, ami alacsonyabb a többi országban mért átlagos magasságnál – derül ki a Biodemography and Social Biology folyóiratban megjelent tanulmányból. Az alacsonyabb férfiak viszont átlagosan két évvel tovább élnek magasabb kortársaiknál.

Ennyi munka mellett nem csoda, ha sosem híznak el

A Sardynia Travel vezetője, Petrei Emese – aki családjával a fővárosban, Cagliariban él – elmondta: nem kell csodálkozni azon, hogy a helyi szárd népesség a magasságát és hosszú élettartamát elsősorban a jó géneknek köszönheti. „A másik összetevő az egészséges életmódjuk: kinn vannak levegőn, és mozognak, hiszen sokuknak az a munkája, hogy gyalog követik a nyájat. Tápanyagokban gazdag kecsketejet és sajtot esznek, de a lelki oldal is fontos: az idősek itt nincsenek elmagányosodva, a falu összetart, törődnek egymással” – magyarázta.

„Bár a turisták tényleg kimagasodnak közülük, azért annyira nem is tűnnek picinek a helyiek, mert nagyon arányosak. És ami még feltűnő: itt gyakorlatilag nincs elhízott ember, a nők szinte mind filigránok és kecsesek” – tette hozzá.

És ha már itt tartunk: a szardíniai alacsony férfiakat a még náluk is kisebb – átlagosan 150-160 centis helyi nők – simán megelőzik: ők még a helyi férfiaknál is tovább élnek.

Exit mobile version