Család

40 fölött a pasik biológiai órája is ketyeg

Eddig a nőkön volt a nyomás, hogy lehetőleg 40 éves koruk előtt alapítsanak családot, de a szakemberek szerint a pasik sem várhatnak sokkal tovább, ha gyereket akarnak.
Ketyeg a középkorú férfiak biológiai órája
Ketyeg a középkorú pasik
biológiai órája?

Mindig a nők biológiai óráját emlegetik, pedig az erősebbik nem lehetőségei is romlanak idővel: 41 éves korukban 60 százalék esélyük van arra, hogy teherbe essen a feleségük, 45 éves korukig ez a szám évente további 7 százalékkal csökken, később pedig még rosszabbak a kilátások a sikeres megtermékenyítésre.

Az idő előrehaladtával ráadásul a sperma minősége is romlik. Mindezt egy brazil meddőségi klinika páciensei körében végzett felmérés alapján jelentették ki a kutatók.

A szakemberek 2008 és 2011 között elvégzett lombikbébiprogramokat elemeztek. Csak olyan eseteket figyeltek, amelyekben fiatal, egészséges nők petesejtjeit használták. Az eredmények azt mutatták, hogy abban a csoportban, ahol sikertelennek bizonyult a fogantatás, sokkal magasabb volt a férfiak átlagéletkora, mint abban, amelyikben sikerült. A kutatás vezetője, dr. Paula Fettback így nyilatkozott: „Mivel a férfiak körében egyre későbbi életkorra tolódik a gyerekvállalás ideje, a közegészségügy számára rendkívül fontos megérteni az összefüggéseket az életkor és a sperma minősége között.”

Egy liverpooli nőgyógyász, Charles Kingsland, a brit meddőségi szövetség vezető tagja szerint ugyanakkor fenntartásokkal kell kezelni a tanulmányt. Mint mondta, a férfiak minden nap friss spermát termelnek, ellentétben a nőkkel, akik egész életükben ugyanabból a petesejtkészletből gazdálkodnak. Azt ugyanakkor ő is kiemelte, hogy a spermák minőségét nagyban befolyásolja az életmód.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top