Már előre kideríthető, mennyire lesz tartós egy házasság

nlc | 2013. December 01.
Érzelmi tesztet dolgoztak ki amerikai tudósok a házasság tartósságának megjóslására.

Még ha a feleség vagy a férj azzal győzködi is magát, hogy jó házasságban él, a valódi, ösztönös érzelmei könnyen lebuktatják. Erre építették amerikai kutatók azt az érzelmi tesztet, amellyel már előre kideríthető, hogy mennyire lesz hosszú életű egy-egy párkapcsolat.

A partner képének látványára adott ösztönös érzelmi válasz jól jelezheti, mennyire lesz tartós a házasság. Az új teszt a friss házasok egymás iránti ösztönös érzéseit méri fel, nem azt veszi figyelembe, mint mondanak másoknak, vagy mit vallanak be saját maguknak – magyarázta James McNulty, a kutatás vezetője, a Floridai Egyetem tudósa.

A kutatók 135 házaspárt vontak be a tesztbe közvetlenül az esküvőjük után. Megkérték őket, hogy értékeljék a házasságukat a jó, rossz, kielégítő vagy nem kielégítő kifejezésekkel. Ezután az új „szerelmi teszttel” megmérték, hogyan reagálnak ösztönösen a párjuk látványára. Ez úgy történt, hogy röpke három másodpercig megmutatták a teszt résztvevőjének a házastársa fotóját, majd amilyen gyorsan csak tudott, válaszolnia kellett arra a kérdésre, hogy olyan szavak, mint a „nagyszerű”, a „klassz”, a „szörnyű” vagy a „félelmetes” pozitívak vagy negatívak-e. A válaszok gyorsasága jelezte valódi érzéseket.

A teszt az asszociáció pszichológiai elvén alapul. Az elmélet szerint a partner futólag látott képének hatására kerül az új házas pozitív vagy negatív lelki állapotba. Pozitív lelki állapotban volt a tesztben részt vevő személy, ha gyorsabban vágta rá, hogy a „nagyszerű” és a „klassz” szavak pozitívak, mint hogy a másik két melléknév negatív, és fordítva.

A kutatásban részt vevő új házasok mind azt mondták, hogy igen jól érzik magukat a házasságukban. A tudatalatti reakciók azonban ettől jelentősen eltértek. A kutatók ezután négy éven keresztül hathavonta újra megkérdezték a házaspárokat. Általában azt tapasztalták, hogy többen vallották magukat boldogtalannak néhány év elteltével azok közül, akiknek az ösztönös reakcióik negatívak voltak. Néhányan el is váltak.

Exit mobile version