Az anyatejes táplálás időtartama összefügg a fiatal felnőttkori krónikus gyulladások kockázatával, amely a szív- és érrendszeri, illetve emésztőszervi betegségek későbbi kialakulásának esélyére utal. Egy friss kutatás számottevő összefüggést fedezett fel az anyatejes táplálás időtartama és a gyulladások egyik kulcsfontosságú jelzőanyaga, a CRP-fehérje fiatal felnőttek vérében mért szintje között.
A Northwestern Egyetem és más amerikai egyetemek kutatói csaknem hétezer, 24-32 éves résztvevő vérmintáját elemezték, 44,8 százalékukat táplálták csecsemőkorukban anyatejjel. A nem anyatejen nevelt résztvevőkével összevetve a hajdan szoptatott csecsemők felnőttkori CRP-fehérje koncentrációja 20,1 százalékkal, 26,7 százalékkal, 29,6 százalékkal, illetve 29,8 százalékkal volt alacsonyabb aszerint, hogy születésüktől legfeljebb 3 hónapig, 3-6 hónapig, 6-12 hónapig vagy ennél hosszabb ideig éltek anyatejen.
A kutatók mindebből arra következtettek, hogy a rövidebb ideig tartó anyatejes táplálás magasabb CRP-szinttel jár a fiatal felnőttkor idején, ami összefügg a szív- és érrendszeri, valamint az emésztőszervi betegségek magasabb kockázatával.