Egészség

Visszafelé áramlik – megszüntethető a reflux?

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőszervi betegség, mégis nagyon kevesen fordulnak orvoshoz panaszaikkal. Pedig megfelelő kezeléssel megszüntethetők a kellemetlen tünetek.

Nyelőcsőégés, szájba visszaáramló gyomortartalom, égő érzés a torokban, krónikus köhögés, asztmás típusú nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Ezek a reflux leggyakoribb tünetei, amelyek valamelyikével szinte mindenki találkozott már életében. A panaszokat ilyenkor az okozza, hogy a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe. A gyomor és a nyelőcső között van egy „szelep”, egy záróizom, amely normális esetben csak arra az időre nyílik ki, amíg átengedi a táplálékot az egyik helyről a másikra. Ha ez a szelep nem zár jól, akkor a gyomorsav könnyen visszafolyhat a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen, égő érzést okoz.

– Csecsemőktől aggastyánokig bárkinél előfordulhat a reflux – mondja Tulassay Zsolt belgyógyász, gasztroenterológus. – Kórossá akkor válik, ha panaszok is jelentkeznek. Ha például valaki sokszor érzi úgy, hogy ég a gyomra, akkor már gyanakodhat refluxra. Ilyenkor valójában nem a gyomra, hanem nyelőcsövének az alsó része ég a visszaáramló gyomorsavtól. Ilyen esetben egy-két korty víz és a fej felpárnázása átmenetileg segíthet, de ha valakinél visszatér ez a kellemetlenség, érdemes kivizsgáltatnia magát.

Visszafelé áramlik - megszüntethető a reflux?

– Sajnos csak kevesen keresik fel az orvosukat – folytatja a professzor –, pedig ez betegség, amit kezelni kell, hiszen súlyos szövődményeket okozhat. A visszafolyó gyomorsav ugyanis izgatja a nyelőcsövet, ami nyelőcsőszűkület, nyelőcsővérzés, fekély vagy akár rák kialakulásához is vezethet a gyulladt területen. A reflux gyakrabban alakul ki túlsúlyos embereknél és kismamáknál, de a szűk ruházat is elősegítheti a gyomortartalom visszaáramlását. A késői étkezés és a zsíros ételek, a csokoládé, az alkohol- és kávéfogyasztás is hajlamosíthat rá. Először ezeket a tényezőket kell kiiktatni. Ha a panaszok továbbra sem múlnak el, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ma már számos gyógyszer létezik a kezelésére, de csak azok hatékonyak, amelyek a gyomor savtermelését csökkentik – mondja Tulassay Zsolt. – Így, ha a záróizmok nem is zárnak jól, legalább nincs, ami visszaáramoljon a nyelőcsőbe, és szövődményektől sem kell tartani. Mint minden betegségnél, a refluxnál is a megelőzés a legfontosabb. Kis odafigyeléssel, életmódváltással sokat tehetsz a kialakulása ellen. A következő számunkban ehhez adunk tippeket.

Hogyan kerüld el?
•    Ne egyél este hat után!
•    Ne feküdj le az étkezést követő két-három órán belül!
•    Ne igyál cukros, szénsavas üdítőitalokat, kávét, alkoholt!
•    Ne egyél zsíros, fűszeres, savas ételeket, édességeket!
•    Ne cigarettázz!
•    Ne viselj szűk ruhát!

 

Visszafelé áramlik - megszüntethető a reflux?A cikkünk a Nők Lapja Egészség augusztusi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Mitől alszunk jobban?
  • Zsírok – barát vagy ellenség?
  • Stroke: három órán múlik
  • Tízórai, uzsonna – 12 egészséges tipp

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top