Baba

Kiegyensúlyozott kismama, sikeres szoptatás

Az anyatejes táplálás fontosságát napjainkban már senki sem kérdőjelezi meg. Ahhoz, hogy a szoptatás maradéktalanul sikeres legyen, az anya szervezetét megfelelően fel kell készíteni, illetve jó állapotban is kell tartani. A szoptatás ideje alatt ugyanakkor nincsen szükség különleges diétára, de az egészséges és változatos étrend, valamint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlása kifejezetten ajánlott.

Szopatás alatt sem kell kettő helyett enni!

Az anyatej termelődését, összetételét a szoptató anya életmódja és táplálkozása jelentősen befolyásolja. Szoptatás alatt az anya tápanyag-szükséglete eltér a terhesség előttitől. Többletenergiát igényel az is, hogy a táplálékból anyatej váljon. A szükséges többletenergia nagy részét ugyanakkor biztosítja a terhesség alatt tartalékolt zsír, ezért összességében az anyának a terhesség előtti időszakhoz képest 200 kcal-val több energiát javasolt naponta bevinnie a szoptatás alatt.
Az viszont tévhit, hogy a szoptatás alatt többet kellene inni. Annyi folyadékot fogyasszon a kismama, amennyi jólesik. A szomjúságérzet valóban a szoptatás alatt szokott jelentkezni, ezért érdemes mindig odakészíteni valami innivalót a kezünk ügyébe.

Kiegyensúlyozott kismama, sikeres szoptatásFontos a kiegyensúlyozott táplálkozás

A szoptatás alatti étrend ideális esetben az egészséges táplálkozás elvein alapul. Fontos, hogy a megnövekedett napi folyadékbevitelt vízzel vagy koffeinmentes teával fedezzük. A kenyérfélék esetében válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készülteket, az étrend legnagyobb részét pedig a zöldségek, főzelékek és gyümölcsök alkossák. Javasolt ugyanakkor fehérjéből is többet fogyasztani, ennek forrása legyen elsősorban sovány hús, hal, tejtermék vagy tojás, illetve a hüvelyes termények. A kávé és az alkoholos italok fogyasztása kerülendő. Figyeljük a kicsi reakcióit: ha valamilyen jellegzetes étel fogyasztását követően láthatóan nem ízlik neki az anyatej, akkor hagyjuk el ételeinkből az adott összetevőt vagy fűszert. Amúgy is javasolt a túlzott fűszerezést elhagyni, de a borssal, erős fűszerpaprikával, fokhagymával, fahéjjal különösen csínján bánjunk.

Amit mégis érdemes pótolni

Bizonyos fontos összetevők esetében nem elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az anyatej legfontosabb összetevői a tejcukor, a zsír, a fehérje és a kalcium. Az anya étrendje a felsorolt összetevőkre kevéssé van hatással – ha nem kielégítő az anya táplálkozása, akkor ezeket a tápanyagokat a szervezet saját magától vonja el. Az anyatejben található vitaminok összetételére és mennyiségére viszont nagyon is hatással van az, hogy az anya hogyan jut hozzájuk. Néhány ásványi anyagból és vitaminból jelentősen megnő a napi szükséglet. Ezek elsősorban a következők: A-, D-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin, folsav, kalcium, foszfor, magnézium, jód, fluor és a cink. Az anyatej kalciumtartalma igen magas. Ahhoz, hogy az anyai csontveszteséget elkerülhessük, kalciumból is javasolt az átlagos napi szükségletnél 3-400 mg-mal többet bevinni.
Természetesen a testedzésről sem kell lemondanunk a szoptatás időszaka alatt. A leginkább ajánlott mozgásformák a séta, az úszás, a könnyű futás és kerékpározás. Általánosságban elmondható, hogy ha az anya kiegyensúlyozottan táplálkozik és a közérzete is jó, akkor mindez „átragad” a kicsire is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top