Ikerkutatás kezdődik a világűrben

nlc | 2014. Május 30.
Vajon hogyan hat a súlytalanság az immunrendszerre, a látásra vagy éppen a DNS-re? A NASA kutatásából nemsokára erre is fény derül.

Példanélküli ikerkutatást indít az amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) jövőre. Miközben Scott Kelly űrhajós egy évre beköltözik a Nemzetközi Űrállomásra, testvére, Mark Kelly a Földön fog részt venni azonos orvosi tesztekben, hogy jobban feltárják a hosszú távú súlytalanság hatásait az emberi szervezetre.

Az 50 éves Scott Kelly amerikai űrhajós rekordhosszúságú időt, egy teljes évet fog eltölteni jövő márciustól a Nemzetközi Űrállomáson az orosz Mihail Kornyienko társaságában. A Kelly-testvérek tudományos ajándékot jelentenek. Nemcsak ezért, mert genetikailag azonosak, hanem azért is, mert egyikük űrhajós, a másik volt űrhajós – így nagyon hasonló életútjuk volt. Ha Scott útja befejeződik, négy űrmisszió keretében 540 napot töltött a világűrben. Mark csak 54 napot, ami tízszeres különbség

Forrás: guardianlv.com

A NASA többek között azt vizsgálja, hogy miként hat a súlytalanság az immunrendszerre, a gyomor baktérium-összetételére, a reakcióidőre, a folyadékháztartásra, a látásra, valamint DNS- és RNS-kutatást végeznek. A programra – amelynek célja, hogy megállapítsák, milyen fizikai kihívásokat kell az embernek leküzdenie, mielőtt űrhajósok indulnak a Marsra vagy azon túl – 1,5 millió dollárt biztosítanak 3 éven át.

A program földi részében részt vevő ikertestvér, Mark Scott egyébként azt követően hagyta ott a NASA-t, hogy feleségét, Gabrielle Gifford kongresszusi képviselőt egy ámokfutó majdnem megölte 2011-ben, miközben az űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson dolgozott.

Exit mobile version