“Felejtsd el a szexet és az alvást!” – Rémmesék az anyaságról

Iván Viktória | 2014. December 04.
Nyilván nem az a cél, hogy lebeszéljék a leendő anyákat a gyermekvállalásról, de annyi rémséggel ijesztgetik őket a szüléssel és anyasággal kapcsolatban a barátnők és ismerősök, hogy kívülről sokszor inkább horrornak tűnik, semmint az élet egyik legszebb részének.

Nem kétlem, hogy a barátnőm jót akar nekem, de legutóbbi beszélgetésünk egészen vérfagyasztóra sikeredett. Lehet, hogy máskor nem élem bele magam ennyire, de a szülési fájások és a gátmetszés plasztikus leírása nyomán elképzeltem, mi történik, és kiment a vér a lábamból. Nem először fordul elő ilyesmi: azt tapasztaltam, ha gyermekes és gyermektelen nők találkoznak, előbb-utóbb előrukkol valaki egy olyan történettel, amitől a nemanyákban megáll az ütő – még ha kíváncsiak is arra, mi várhat rájuk.

Kétkedve hallgatom az anyaságot idealizáló, babaillatú felhőben lebegő, áhítatos, mindig áldozatkész nőket, akiket boldogság önt el, valahányszor méhük gyümölcsére tekintenek. Biztosan elhiszem, hogy csupa móka és kacagás az élete! Azt viszont könnyebben elhiszem, amiről fiatal kismamák és sokat látott anyák mesélnek az anyaság szépségei mellett, hogy a meglepetések, a fájdalmas, szomorú tapasztalatok, a csalódások mind igazak. Éppen ettől olyan félelmetesek, hogy nem csak kitalálták őket.

Ezek ugyan nem tartanak vissza a szüléstől, de máris be vagyok gyulladva.

A rémtörténeteket persze a legjobb szándékkal osztják meg, okulásképp, hogy fel legyünk készülve. Kivéve azokat az elvetemült anyákat, akik valóban élvezik, ha viszontagságaikat részletezhetik a tapasztalatlanok előtt, csak azért, hogy a történet végére kifuttassák: ők bezzeg milyen remekül helytálltak, övék a dicsőség minden anya közül. És jól gondoljunk meg mi, zöldfülűek, ha anyaságra vetemedünk, mert az még velük is mennyire kibabrált.

Miközben az anyaságtól némi távolságra csendesen szorongok, azt gondolom, hogy majd megbirkózom vele, ha odaértem. De huszadjára is megüt, ha azt hallom:

Exit mobile version