Csok: ezek a feltételei a 10+10 millió forint igénylésének

nlc | 2015. December 30.
Használt lakás és egy-két gyerek után is jár a támogatás, de a háromgyerekes új lakásba költöző családok járnak a legjobban. Ezekkel a feltételekkel lehet igényelni a 10+10 millió forintos csokot.

2016. január 1-jétől lép életbe az új családtámogatási rendszer, vagy a hétköznapi életben használt nevén a szocpol. A Magyar Közlönyben megjelentek a családi otthonteremtési támogatás (csok) igénylésének feltételei, amely szerint:

Azoknak a pároknak, akik nem teljesítik a gyermekvállalás feltételeit, mert nem születnek meg a vállalt gyermekek a rögzített idő alatt, a határidő lejárta után 60 napon belül vissza kell fizetniük a felvett támogatást a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten.

A csok az esetben igényelhető, ha

Erre használható fel a csok

A kétszer 10 millió forintos támogatás új építésű, összkomfortos lakásra vagy házra vonatkozik, ezért Budapesten jelentős önrészt kell fizetniük az igénylésért folyamodó családoknak, hiszen 30-40 millió forint alatt már alig vásárolható a feltételeknek megfelelő ingatlan. A vidékiek így jóval kedvezőbb helyzetbe kerülnek.

A csok igénylésének feltétele a gyermek, aki

A gyermekvállalás azokban a rendkívüli esetekben is teljesített, ha

Ilyen lakásra igényelhető a csok

Új építésű lakásnak, háznak a 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, ház nevezhető, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik a csok előírásai szerint.

Az összkomfortos lakás meghatározás azt jelenti, hogy az ingatlan legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó szobával rendelkezik, nem állhat csak ennél kisebb szobákból, továbbá közművesítettnek és központi fűtéssel felszereltnek kell lennie, amely például a külön-külön szabályozható elektromos fűtőtestek beépítését kizárja – tudta meg az Index.hu.

Exit mobile version