Család

Így kaphatsz 20 milliós lakástámogatást

Négyzetméterhatárokat szabnak az új lakástámogatási rendszerben, amelynek keretében tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kapnak azok a párok, akik 10 éven belül 3 gyermeket vállalnak.

A lakástámogatást akkor kaphatják meg a családok, ha a lakás, amelyet vásárolnak, legalább annyi négyzetméteres, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva. Egy háromgyermekes családnak például legalább 60 négyzetméteres lakást kell vásárolnia. Ház vásárlása esetén 30 négyzetméterrel kell szorozni, vagyis itt legalább 90 négyzetméter alapterületű ingatlanokra vonatkozik a kedvezmény.

A házasságkötés is feltétel

A legalább háromgyermekes családok esetén nem kell házasságban élniük a szülőknek ahhoz, hogy igénybe vehessék a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. Ha azonban még nincs 3 gyermekük, csupán vállalják, hogy lesz, akkor házastársaknak kell lenniük.

Így kaphatsz 20 milliót otthonteremtésre

A támogatás azoknak is jár, akik egyedül nevelnek legalább három gyermeket. Az örökbe fogadott gyermek is saját gyermeknek minősül. Így például egy olyan család is részesülhet a kedvezményben, ahol két gyermek mellé a szülők egészségügyi problémák miatt nem tudnak harmadikat vállalni, de örökbe fogadnak egyet.

Ha valaki már kapott korábban családi otthonteremtési kedvezményt (csok), akkor ennek összegét le kell vonni a tízmilliós támogatásból.

10+10 millió – 3 gyerek

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam a lakhatási kérdések rendezéséhez azoknak a pároknak, amelyek 10 éven belül 3 gyermeket vállalnak. A csok kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak a családok 25 éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Önerős építkezésnél pedig 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top