Aktuális

Változott: így kérheted a csokot, az új szocpolt!

A három hónappal ezelőtt módosított családi otthonteremtési kedvezmény, rövidebben csok igénylésének feltételei október 9-től ismét változnak.

Az október 9-én hatályba lépő módosítás szerint az önkormányzati és a szolgálati lakás bérlete nem zárja ki a családok otthonteremtési kedvezményének – vagy korábbi nevén a szocpol – igénybevételét.

A rendelet korábban is a gyermekek számától tette függővé a lakás minimális alapterületét, vagyis azt, hogy legalább mekkorának kell lennie a lakásnak ahhoz, hogy járjon utána a családok otthonteremtési kedvezménye (csok). A jövő hét pénteken bevezetésre kerülő módosítás előírja, a minimális alapterület számításnál figyelembe kell venni azokat a gyerekeket is, akik után a szülők korábban már igénybe vették a szocpolt, hiszen utánuk a csok nem jár.

Hogy mindez érthetőbb lehessen egy példával szemléltetnénk: ha a család négy gyermekkel költözik új lakásba, akkor legalább 70, de legfeljebb 85 négyzetméteres lehet az új ingatlan alapterülete, az otthonteremtési kedvezmény pedig 1,6 millió forint. Amennyiben a szülők a két nagyobb gyermek után már igénybe vették a szocpolt, a minimális alapterületnek akkor is legalább 70 négyzetméternek kell lennie, de az igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény csak a két kisebb gyermek után jár. Az így igénybe vehető otthonteremtési kedvezmény esetükben 800 ezer forint lehet.

A módosítás előírja a szennyvízcsatornára való rákötés kötelezettségét is, amennyiben erre a feltételek alkalmasak, ugyanis a lakások csak ennek megléte esetén minősíthetők komfortosnak. A családi otthonteremtési támogatás igénylésének feltétele tehát az ingatlan csatornabekötése is.

Újabb módosítások a szocpol igénylésének és felhasználásának feltételeiben

További szocpol, otthonteremtés témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top