Család

Bonyolult feltételei vannak a szocpol igénylésének

A Családi Otthonteremtési Támogatás (CSOK), közismertebb nevén a szocpol igénylését egy sor feltételhez és igazoláshoz kötötték.

Az óriásplakátok szerint akár 3 millió forintot is kaphatnak a családok lakásvásárlásra, az azonban már nincs odaírva, hogy mi mindennek kell megfelelni ehhez. A delmagyar.hu utánajárt…

Alapvető feltételek, hogy a lakástámogatást igénylő nem tartozhat az adóhatóságnak, ha pedig házaspárról vagy élettársakról van szó, legalább az egyiküknek minimum fél éve dolgoznia kell. Minderről a NAV-tól és az OEP-től is be kell szerezni az igazolást, melyek 3, illetve 6 nap alatt készülnek el, és 15 napig érvényesek.

Aki leendő gyermeke után akarja igényelni a CSOK-ot, annak kormányhivatali igazolást is be kell szereznie, ám hogy azt mikor kapja meg, nem lehet pontosan tudni, ugyanis a kiadásnak nincs kötött határideje.

Ha a családnak az elmúlt 5 évben volt lakáshitele, arról is be kell szerezni egy igazolást. A kérelem leadásakor az igénylőnek nem lehet lakása, a frissen eladott ingatlannak a földhivatalban le kell kerülnie a nevéről, különben a kérelmet be sem fogadják. Az eladott lakás teljes vételárát kötelező az új ingatlan megvásárlására fordítani, más célra nem tehetünk belőle félre.

A lakástámogatást csak olyan ingatlanra lehet igényelni, ami csatlakozik a csatornahálózatra. Készpénzben legfeljebb 10 százalékot fizethetünk ki az eladónak. A Családi Otthonteremtési Támogatás az adásvételi szerződés megkötésétől számítva legfeljebb 120 napon belül igényelhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top