Életmód

Lakást vennél? – Az elsõ lépések

Ha lakást akarsz venni, ne lepõdj meg, hogy a vételáron túl még számos egyéb költséggel is szembe találod magad, a fizetendõ tételek listája nem zárul le a kialkudott árral. Legyen pénzed az ügyvédre, az illetékre is!







Hosszú út vezet idáig…
Lakásodat nem két hétre, hanem gyakran egy egész életre veszed meg, tervezed, a tökéletest megtalálni pedig nem egyszerű feladat. Megálmodtad, sőt hosszas keresgélés után meg is találtad azt a lakást, amiben el tudod képzelni az otthon melegének hangulatát? Készülj fel, mert ekkor kezdődik még csak a munka – és itt ne az új fészked rendbetételére, tapétázásra, bebútorozásra gondolj. A tisztánlátás kedvéért egy csokorba gyűjtöttük, hogy mivel kell még számolnod az előre betervezett teendőiden felül.

Kisebb méret?

Lakást ma már családos ember viszonylag könnyen tud vásárolni az államilag támogatott lakáshitel vagy deviza alapú forinthitel, valamint szociálpolitikai támogatások igénybevételével. Szerencsés dolog, hogy a régi lakások vásárlására is lehet kedvezményes hitelt igénybe venni, ha pedig egy ilyen lakásból eladóként lépsz ki, a 15 millió forintos hitellimittel élve már egy nívós, nagyobb új lakáshoz is hozzájuthatsz. Ha egy új, lakóparkokban kapható ingatlanra vágysz, számíthatsz arra, hogy bár a felújításra nem kell külön félretenned, a rezsi költségeire igen.







Fórum:
• Lakást vennék Debrecenben! » 
• Lakásvásárlás »
• Lakásvásárlási illeték »
• Lakásvásárlás folyamata »


Linkek:
• Mindent a lakásról »
• Lakópark lap »
• Kinek jó a lakáslízing? » 

Bank, ügyvéd, földhivatal, illeték

•  Ha sikerült kiválasztani a lakást, amit szeretnél megvenni, először is utána kell nézned, tudsz-e készpénzzel fizetni, vagy hitelt kell felvenned. Tanácsos majd minden nagyobb banknál érdeklődni a hitelkonstrukciók iránt, sokszor a nüansznyi eltérések segíthetnek pénztárcád súlyán.

•  Miután már tudod, mennyi pénzzel rendelkezel, ill. a szükséges összeghez hogyan jutsz hozzá, keresned kell egy ügyvédet, mivel az ingatlanok adásvételéhez kivétel nélkül ügyvédi ellenjegyzés kell. A jól menő ügyvédek az ingatlan vételárának egy százalékáért vállalják az egész procedúrát, de ha élelmes vagy, már olyan ügyvédet is lehet találni, aki 0,5%-ért vállalja az ügyet. Ha van ügyvéd ismerősöd, kérd meg, hogy segítsen, mert ezen az egy dolgon tudsz spórolni a lakás vételekor.







Inkább festenék már, mint ügyintézzek!
•  Az ügyvéd először kérni fog egy ún. tulajdoni lapot, ami 4000 forintba kerül, és amit neked kell kiváltani a Földhivatalnál. Ez arra szolgál, hogy megállapíthassák, hogy az ügylet jogszerűen fog történni, az szerepel a tulajdoni lapon tulajdonosként, aki az eladó lesz, nincs az ingatlan jelzálogjoggal megterhelve, stb. Ha aláírtad a dokumentumokat, be kell adni őket a Földhivatalba, ugyanis a tulajdonosváltozást itt vezetik át az ingatlan tulajdoni lapján. 2006. január 1. óta ez sem ingyenes többé, minden eljárásért 5 ezer forintot kell fizetni, amit vagy a helyszínen, készpénzben kell letenni, vagy illetékben, vagy banki átutalással kell megfizetni.







Végre barkácsolhatok kedvemre!
•  A sor itt még korántsem ér véget, a legmagasabb költség, a lakásvásárlók réme még csak ezután következik: az illeték. Ezzel kapcsolatban a fizetésen kívül neked nincs teendőd (bár ez éppen elég). A Földhivatal a szerződést az Illetékhivatal felé továbbítja, amely a vételár alapján szabja ki az illetéket. Az illeték mértéke nem általános és egyenlő, függ a vételártól és attól, hogy milyen minősítésű (ezt szintén a tulajdoni lap tartalmazza hivatalosan, és megváltoztatni csak külön kérelemmel és költséggel tudod) ingatlant veszel.

•  Ami biztos és pénzben nem kifejezhető: minderre szánnod kell egy egész napot, mivel ennyit kell átlagosan sorban állni a Földhivatalban, mind a fővárosban, mind vidéken.  

Illetékkedvezmény

Nem kell illetéket fizetned, ha az első lakásod építésére, építtetésére és értékesítésére vagy jogosult, illetve ha újonnan épített, 30 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakást vásárolsz.





Az adásvételi szerződéssel kapcsolatos követelmények
A lakásra vonatkozó adásvételi szerződés kizárólag írásban köthető meg érvényesen.
• A szerződésnek tartalmaznia kell:
– a vevő és az eladó személyi adatait,
– a lakás pontos meghatározását,
– a tulajdonjog vétel jogcímén való megszerzésének tényét,
– a meghatározott vételárat,
– a feleknek a tulajdonjog átruházására és megszerzésére irányuló, és az eladónak a tulajdonjog bejegyzését engedő nyilatkozatát,
– a szerződő felek állampolgárságát
– a megkötés helyét és idejét,
– az ügyvédi ellenjegyzést, vagy közjegyzői közokiratba foglalását. 

Ahol lakni jó

Sokfélék vagyunk. Az egyik embernek nyugalom szigete az, ami másnak dögunalmas porfészek, a mocskos, bűzös, idegbeteg város pedig a világ legszebb, legizgalmasabb pontjaként is jellemezhető: attól függ, ki beszél róla. A budapestiek többsége szeret Budapesten élni, bár csendes és zöld környezetre vágynak. Magyarország lakosai nem tartoznak a gyakori lakhelyváltók közé, egy felmérés szerint kétötödük semmiképpen nem költözne el jelenlegi lakóhelyéről, míg negyedük nyilatkozott úgy, hogy szívesen váltana.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top