10 tantárgy, amit vegyünk fel kötelezőként még a horgászat mellé

Kun Gabi | 2016. Február 23.
A hír, miszerint a Magyar Országos Horgász Szövetség kötelező tantárgynak szeretné az iskolákban a horgászatot, elgondolkodtatott minket szerkesztőségileg. Annyi csodálatos lehetőség rejlik még a közoktatásban, ne álljunk meg a horgászásnál, vegyük fel ezt a tíz rendkívül fontos, sőt Rendkívül Fontos tárgyat is a kötelezők közé.

Lelki szemeim előtt megjelent a kép, ahogy az én általános iskolás lányaim horgászbotot lóbálva, lavórral a hónuk alatt jönnek haza az iskolából, majd nekiállnak a házi feladatnak, és a lakótelepi ház első emeletéről kivetik a horgot, amivel kifogják az alattunk lakó kutyáját, random bokrot vagy az épp arra sétáló öreg hölgy kalapját. Aztán azon is eltűnődtem, hogy mihez is kezdenének a frissen szerzett, kötelező horgásztudásukkal, mikor egy árva tó sincs a közelünkben, a Dunában nem horgászhatnának, a Rákos-patakból pedig maximum használt kotont fognának ki halak helyett.

Arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül ténylegesen fognának egy halat valamelyik nem létező tóban a környéken, akkor az anyjuk – azaz én – nem engedné be őket a lakásba egy élő hallal, mert az halál biztos, hogy nem csapok agyon élő állatot, a kádra meg szükségünk van, így nem válhatna halak otthonává. Emellett szeretem a horgászokat, nagy horgász volt a nagypapám is, és értem is, miért álltak elő ezzel az ötlettel, de mégis, kicsit élettől elrugaszkodottnak érzem, hogy kötelező tananyag legyen a horgászat.

Lennének még ötleteink, mi mindent lehetne felvenni a tananyagba, hogy a gyermekeink hasznos és az élethez nélkülözhetetlen tudással felvértezve lépjenek majd a felnőttkorba.

1. Hagyományőrző juhász, pálinkafőző vagy hurkatöltő óra, kötelezően a nulladik órában

Őseink hagyományainak és a magyar értékek őrzésének nem szentel jelenleg elég figyelmet a tananyag. Birkákat az iskolába! A gyerekek ismerjék meg a pálinka fajtáit és az otthoni pálinkafőzés rejtelmeit. Ugyanitt bevezethetnénk őket az alkoholizmus titkaiba is, avagy hogyan ihatnak észrevétlenül akár már reggel hatkor.

2. Disznóvágás

Ha már hurkát töltenek, tanulják meg, hogyan kell levágni azt a disznót, amiből a hurka készül. Hajnali négykor, nulladik óra előtt kettővel már jelen kell lenniük az iskola udvarán, hogy kergessék a disznókat. Éles kések közelébe persze nem mehetnek, de bélmosásban aktívan részt vehetnek.

3. Műkörömépítés

Rendkívül fontos, hogy a lányoknak és fiúknak mindig ápolt körmeik legyenek, állásinterjún is először a kezedet nézik. Jó, talán ott nem, de a sikeres párkapcsolat egyik titka biztos, hogy a szép köröm, csak erre még nem jöttek rá a szakértők. Negyedikre már profin reszelhetnék egymás körmét a lányok és a fiúk.

4. Fesztiválozás

Tanítsuk már meg, hogyan kell normálisan fesztiválozni, nem ám csak úgy ímmel-ámmal, ahogy a mai fiatalok teszik. Heti egyszer egy órában megtaníthatnánk a gyerekeknek, hogyan kell egy liternyi folyadékot magukhoz venni rövid idő alatt, és imbolyogva beletalálni az étellel a szájukba.

5. Hivatalos sorban állás

Kibővítve az ügyfélszolgálat-hívókkal, remek megélhetési forma válhatna belőle. Türelemre tanítaná a gyerekeket, egy sereg olyan készséget tanulhatnának belőle, amitől könnyebbé válna az életük.

6. Scrabble minden napra

Mivel az ilyen kötelező tananyagok úgy alakulnak ki mostanában, hogy a döntéshozók a saját szenvedélyeiket jelenítik meg az oktatásban, ezért a mi rajongásainkat is bele lehetne venni a kötelező tananyagba. A Scrabble még hasznos is lenne, de jöhet kötelezőnek a pétanque is, sőt Monopoly-órát akarunk matek helyett! Legalább lenne pár játékos foglalkozás is a gyerekeknek.

7. Lámpaoltogatás

Igazi életre felkészítő tananyag lehetne, mert azok a büdöskölkök mindig égve hagyják a villanyt mindenhol. Aztán meg majd fizethetik az áramszámlát felnőttkorukban, ha nem tanulják meg becsülettel leoltani a lámpákat. Minden gyereknek legyen egy saját villanykapcsolója, amit minden nap 45 percen keresztül kapcsolgat.

8. Tüntetés

Meg kell nekik tanítani, hogyan illik tüntetni, hiszen az életük szemmel láthatóan arrafelé halad, hogy felnőttkorukban gyakran szükségük lesz erre a tudásra. A lelki fejlődésük szempontjából elengedhetetlen, hogy megismerkedjenek a kudarc érzésével, hogy tüntetnek, de úgysem történik semmi.

9. Kiábrándult BKV utas

Végtelenül hasznos és nélkülözhetetlen tudással vérteznék fel a gyerekeinket az iskolában, ha megtanítanák végre őket arra, hogy a BKV-n nem vigyorgunk, mint a vadalma. Lehetnének kötelező morcos nézés, utálkozva ajakbiggyesztés, telefonnyomkodás és vadidegeneknek beszólás órák, hogy kulturáltan tudjanak buszozni végre.

10. Szakértő és troll óra

Általános, napi rendszerességű kötelező óra, ahol a gyerekek elsajátíthatnák, hogyan legyenek tökéletes szakértői mindenféle-fajta, bármilyen témának. Hogy aztán felnőtt billentyűhuszárként tudják osztani az észt az interneten, beszólva boldog-boldogtalannak a szoptatás témakörétől kezdve a politikán át a hajfestésig bármiben. Az érvényesülésük és lelki békéjük szempontjából elengedhetetlen, hogy ők is beilleszkedjenek a tízmillió szakértő közé, akivel együtt élnek kicsiny országunkban, és hogy helyesen értelmezzék a trollságot, amit arra használhatnak, hogy másokon átgázolva fejlesszék a saját önbizalmukat.

Olvass még többet az oktatásról:

Exit mobile version