Aktuális

Megjöttek a fehérvári huszárok – 10 dal a mindennapos énekórákra

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán egy kórustalálkozón azt mondta, az oktatási tárca tervei között szerepel a mindennapos éneklés bevezetése az iskolában. Összeszedtünk tíz javaslatot, hogy a kis nebulóknak legyen miből válogatniuk.

Ez a derék ember azt mondta, nem csak úgy a levegőbe danolásznak majd két folyosón tartott testnevelésóra és a rajz-házifeladat szünetben foganatosított lemásolása közepette, hanem megnyitva a szívcsakrájukat a szférák zenéje felé. Ez politikusul úgy hangzik, hogy “lelkületet vinnének az iskola életébe, amiből azok is profitálnak, akiknek nincs túlságosan jó hangjuk”.

Ezt a mondatot mondjuk mérsékelten értem, főleg mivel az énekhangom valahol a Margit körúton kanyarodó négyes-hatos keréksikításának és Chewbacca hörgésének a mashupjából jön össze, ezért minden énekórán igyekeztem gyorsan a linóleumba süllyedni, illetve tökéletesíteni a playbacktudásomat. Szóval mérsékelten értem, hogy ez kinek és miért jó, főleg amikor szerencsétlen gyerekek amúgy is agyon vannak terhelve.

Persze énekelni jó, pláne közösségben az még felemelő is – annak, aki tud énekelni. Nem azt mondom, hogy ez nem fontos, de azt csak csendben magam elé mormogom, hogy esetleg nem programozni kéne-e megtanítani a lányokat, fiúkat, hogy aztán majd felnőve ne egy albán cégnél legyenek betanított munkások, hanem esetleg a lépést is tudják tartani a világgal. Na de most félreteszem a véres vitriolba mártott billentyűzetet, innentől szóljon az ének, szálljon a dal, rezegjenek a hangszálak és az ablaktáblák.

Összeszedtünk tíz dalt, ami nélkülözhetetlen lesz majd a mindennapos énekórákon.

Megjöttek a fehérvári huszárok

Ezt talán nem kell magyarázni, szép is, magyar is, hazafias is, történelmi oktatással egybekötött combo breaker is van benne. Ja, hogy a derék huszárok “sok kislányt meghágtak” mindeközben? Nyilván túl kihívóan illegették a pártájukat, szemérmetlenül kivillantották a bokájukat a népviselet alól, meg egyébként is minek mentek oda?

Elindultam szép hazámból

Ugye nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk, nem árt tehát, ha a fiatalok időben felkészülnek rá, hogy a tanulmányaik elvégzése után mire számíthatnak. Esetleg a dalszövegen javasolnánk annyi változást, ami útmutatást nyújt a külföldi továbbtanulással és munkavállalással kapcsolatban, például hogy az énistenem hol rendeli a szállást, illetve hogy a búebédem, búvacsorám melyik országban állítható össze a legolcsóbb összetevőkből. A videó megtekintését egyébként a legszebb kakastaréjszalonnás-kockásterítős vidékilagzi-életérzés miatt csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Által mennék én a Tiszán

Régi klasszikus, amelynek most a menekültkérdés ad szomorú aktualitást, hogyaszongya “által mennék én a Tiszán, nem merek, nem merek, de nem merek”. Javasoljuk kiegészíteni kerítéssel, embercsempész rendőrökkel, illetve a békét és az elfogadást hirdető sorokkal is, közszolgálatilag.

Már én többet a főutcán végigmenni nem merek

Biológiaoktatásra is kiváló: az “apró szeme, apró szeme van a kukoricának”-tól a “szép termete, szép termete van a kedves babámnak” sorok ugyanis hibátlanul lefedik a növények világától az emberi testig tartó spektrumot. A nóta egyben a közbiztonsági állapotok helyzetét is kiválóan összefoglalja, mindezt politikailag semlegesen, hiszen a kökényszemű szép barna haja a jobb vállától a bal válláig göndörödik, páneurópa, összefogás, szeretetet, békesség. A videó vizuálja ismét igen erős, George Lucas 3D-ben renderelt könnyei vagyunk, mindannyian.

Nem tudok én megjavulni, józan ember lenni

Az iskolában fel kell hívni a gyerekek figyelmét a társadalmat terhelő veszélyekre, így az alkoholizmus szomorú hazai statisztikáiról is fontos szót ejteni. A dal egyébként az éjszakai közösségi közlekedés problémáira is kitér, amennyiben “nem tudok én, úgy, mint mások, este hazamenni”. BKK approves! Örömmel látjuk egyébként, hogy az előző videóban látott vizuális motívumot sikerült tökéletesre fejleszteni!

Egy asszonynak kilenc a leánya

Az iskoláskorú lányoknál nem lehet elég korán kezdeni a megfelelő családi életre való nevelést. Szerencsére ma már léteznek olyan órák, mint például a háztartási ismeretek, ahol meg lehet tanulni a sütés-főzés fortélyait, de azért a napi egy énekórába csak belefér ez is, hogy ne legyen probléma később, hogy nem szülnek eleget.

Utcára nyílik a kocsmaajtó

“Mához egy hétre már nem leszek itt / Elvisz a gyorsvonat engemet is” – lazán kapcsolódik az Elindultam szép hazámból tematikájához, miközben viszi tovább a “Nem tudok én megjavulni…” kezdetű nótában megkezdett ívet. A videó feltöltőjének ezúton köszönjük a bukolikus idillt megörökítő fotót is.

Szánt a babám

Monokultúrás gazdálkodás, vetésforgó, mezőgazdasági alapismeretek, vidám hangulatú népdalba csomagolva. Igaz picit talán áthallásos most ez a sztori a kishantosi biogazdaság beszántása miatt, de aki erre gondol, az egy merő rosszindulat, aki nem tud örülni a szépnek. Szóval mi nem gondoltunk erre egyáltalán.

A csitári hegyek alatt

Az a népdal (vagy műdal, vagy hasonló), amiből az Egyesült Államokban rocksláger lesz, csak jó lehet. Persze megmosolyogtató, hogy a kaliforniai Orange megyében élő banda enyhe akcentussal énekli, hogy “éljen a magyar szabadság, éljen a haza”, de majd megtanulják azok a léha nyugati parti hippik, hogy ki az a Kossuth Lajos, aki azt üzente. Az eredeti verziót meg énekelhetik a gyerekek, reggel, délben meg este (ja nem, bocs, az valaki másnak a kottája).

Lemezlovas nép vagyunk

A magyar népzenei kultúra gazdagsága és sokszínűsége lehetővé tenné, hogy kilométereken keresztül folytassuk a felsorolást, ezt nem tesszük, inkább álljon itt zárásként egy csodálatos népzenei mix, egy igazi népzenei Supra Hits, amiben biztos mindenki megtalálja a kedvére való nótát. Innen is javasolnánk a lépegetős lakossági ütemekkel megtámasztott népdalokból álló mixek összeállítását, az iskolai bulik kötelező soundtrackjeként. De lehet, hogy ezt már csak a fentiek végighallgatásából fakadó agylágyulás mondatja csak. És most: TÁNC!

További cikkek az oktatásról az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top