Nőjogi szervezetek szerint az új válástörvény eszközt adhat a bántalmazók kezébe

nlc | 2021. Október 27.
Aggodalmukat fejezték ki nőjogi szervezetek egy nemrég benyújtott törvénytervezett miatt, mert tapasztalataik szerint itthon nincsenek meg az intézményesült feltételei annak, hogy a családon belüli erőszakot beazonosítsák.

Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég benyújtott egy javaslatot, ami úgy írná át a Polgári törvénykönyvet, hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál.  A miniszter az InfoRádiónak azt mondta, ez a módosítás a gyermekek érdekét szolgálja, mert egy nagy konfliktusforrást szüntet meg.

„A közös szülői felügyelet úgy is gyakorolható, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban jogosultak és kötelesek a gyermek nevelésére és gondozására. A különélő szülők megállapodása híján – kérelemre vagy a gyermek érdekében hivatalból – a bíró döntené el, hogy a felügyeletet melyik szülő gyakorolja. A bíróság az egyik szülő kérelmére is dönthet a szülői felügyelet közös gyakorlásáról, ha az a kiskorú gyermek érdekében áll. Ez módot ad arra, hogy a bíró már az egyik szülő kezdeményezésére is elrendelje az úgynevezett váltott elhelyezést, amikor a gyermek két hétig az anyával, majd két hétig az apával lesz a válás után. Erre eddig csak egyezség esetén volt lehetőség, ám az élet túlhaladta ezt”

– nyilatkozta Varga Judit. Hozzátette, szerinte a változás nagyobb mozgásteret, de ebből fakadóan nagyobb felelősséget is jelent majd a bíróknak, és ha olyan körülményeket észlel, amelyek esetében csak még nagyobb problémát okoz a váltott elhelyezés, akkor természetesen nem dönthet úgy, hogy helyet ad a kérelemnek. Az igazságügyi miniszter emellett fontosnak nevezte, hogy a bizonyos életkor feletti gyermekek véleményét is kikérjék a bírók, mint ahogy az is érdek, hogy a válóperek ne húzódjanak el; ez utóbbit már jogszabályok is segítik. Mielőtt továbbmennénk, fontos kiemelni, hogy a közös felügyelet és a váltott elhelyezés nem szinonimák, utóbbi fogalom azt jelenti, hogy a gyermek a két szülővel azonos, illetve közel azonos időt tölt úgy, hogy váltva tartózkodik a szüleinél. 

Érvek és ellenérvek

A törvénytervezet vegyes fogadtatásra talált, vannak, akik régen várt változásnak tartják, amelyben a közös felügyeleti jog rendesen, nyugati módra végre szabályozva lesz. „Az EU-tagállamok 2000-től kezdve egymás után fogadták el a közös szülői felügyeleti jog fenntartását és a váltott elhelyezést támogató jogszabályokat. Már nagyon ideje volt, hogy erre Magyarországon is sor kerüljön így 20 év után” – nyilatkozta az nlc-nek Illés Blanka válóperes ügyvéd, aki szerint mind az édesapák, mind az édesanyák, különösen az egyszülős családmodellbe kényszerült nők szempontjából vannak előnyei a közös felügyeletnek, illetve a váltott elhelyezésnek. Mindeközben persze felmerül a kérdés, hogy a törvénytervezet nem ad-e több jogot a bántalmazóknak, nem tudnak-e ezzel közös felügyelet vagy váltott gondoskodást kierőszakolni a másik fél akarata ellenére. A bíróságnak alapvetően a szülők érdekével szemben a gyerekek érdekeit kell szem előtt tartania, de a gyakorlat mutatja majd meg, hogy ez mennyire fog sikerülni.

Miután megjelentek a törvényjavaslatról szóló hírek, három jogvédő szervezet, a NANE, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közös nyilatkozatot adott ki, és ők attól tartanak, hogy ez a módosítás igenis újabb eszközt adhat az elkövetők kezébe. „Tapasztalataink szerint jelenleg Magyarországon nem állnak fenn annak az intézményesült feltételei, hogy a családjogi perekben döntő bírák a családon belüli erőszakot beazonosítsák, értékeljék, fel- és elismerjék annak káros hatását a gyerekekre, továbbá hogy megkülönböztessék a bántalmazó és a biztonságos szülőt. Így most a Parlament előtt megszavazásra váró javaslat azáltal, hogy az erre az esetek többségében alkalmatlan bíróságokra bízza a bántalmazás kiszűrését, nem pusztán nem védi meg a hozzátartozók közötti erőszak áldozatait, hanem éppen ellenkezőleg” – írták, megjegyezve, hogy az általuk megfogalmazott szakmai véleményt, illetve aggályokat egyáltalán nem vették figyelembe, és hogy törvény egészen eddig „éppen azt ismerte el, hogy a fokozott együttműködést, állandó kommunikációt és jó viszonyt feltételező gyereknevelési forma kizárólag a felek együttes igénye alapján működhet jól, ezért ezt a bíróság nem erőltethette rá a váló szülőkre”.

A közös állásfoglalásra Varga Judit is reagált a Facebookon, és leszögezte, „az új jogszabály alapján a bíróságoknak a döntések meghozatalakor mindenkor a kiskorú gyermek érdekeit kell szem előtt tartaniuk, és természetesen fel sem merülhet közös szülői felügyelet megállapítása, ha bármelyik szülő esetén felmerül a bántalmazás gyanúja.”

Nőjogi és gyermekjogi szempontok

Betlen Anna, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szakértője az nlc-nek elmondta, a tervezett törvénymódosítás fából vaskarika, hiszen a közös felügyelet létező intézmény, ha a szülők ebben egyeznek meg, a bíróság nem szokta ezt megvonni, kivéve, ha valamelyik szülőnek a viselkedése ezt indokolja. 

Amennyiben azonban a szülők erről nem képesek megállapodni, nem képesek ilyen fokú együttműködésre, akkor a váltott elhelyezés, vagyis annak, hogy ugyanannyi időt töltsön a gyerek mindkét szülőnél, nem biztos, hogy megfelelő opció. Hozzátette, közvetlen tapasztalataik is vannak erről, de nemzetközi kutatások is azt erősítik meg, hogy ahol nincs erőszak, hatalmi egyenlőtlenség a szülők kapcsolatában, ott nem merül fel, hogy a bíróságnak kell döntenie a szülői felügyelet dolgában.

Ugyan a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezmény is kimondja, hogy a gyermek érdekének kell az elsőnek lennie, a váltott elhelyezés a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szakértője szerint inkább a szülők érdekeit, vagyis igényeit szolgálja, előfordulhat, hogy anyagi érdekből választaná ezt a megoldást egyik szülő, hogy ne kelljen komolyabb összeggel támogatnia a másik felet. Hogy ez mennyire lesz majd döntő szempont a tartásdíj fizetésének vagy nem fizetésének kérdésében, ha életbe lép a módosítás, nem tudni, korábbi cikkünk szerint a bíró a döntés során figyelembe veszi, hogy milyen lakhatási, iskolai, vagyis bármilyen gyerekkel kapcsolatos, rendszeres kiadás merülhet fel, és mindezt összevetve a szülők jövedelmével hozza meg a döntést a gyerektartásról. A mérlegelés joga egyébként eddig is megvolt, de a nőjogi aktivitásnak ezen a téren sincs jó tapasztalata. „Előfordul, hogy az egyik féltől az utolsó számlát is elkérik, a másik félnek pedig elég bemondania, hogy mennyi a fizetése” – nyilatkozta Betlen Anna.

Bántalmazóknak kedvez az új válástörvény? (Képünk illusztráció – fotó: getty images)

A szakértő mindazonáltal hangsúlyozta, szerinte is nagyon fontos, hogy a gyermek életében mindkét szülő jelen legyen, hogy mindkettejükkel alapvető és tartalmas kapcsolata lehessen, akkor is, ha már ők nem élnek együtt, de a váltott elhelyezés, ahogyan a magyar gyakorlatban jelenleg is létezik, nem ideális, csak bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatható:

„Különféle kutatások, interjúk, szakmai állásfoglalások egyaránt a váltott elhelyezés keretében gondozott gyermekek súlyos pszichés terheléséről számolnak be. Egyes dokumentumok úgy fogalmaznak, hogy a váltott felügyelet alatt álló gyermek pszichológiai energiáját arra fordítja, hogy védekezzen a mindennapi élet által rákényszerített extra nehézségek ellen, ahelyett, hogy ezt az energiát intellektuális és érzelmi fejlődése fejlesztésére fordítaná. Külön hangsúlyozzák az elsődleges gondozóhoz való kötődés rendkívül fontos szerepét a kisgyermek személyiségének fejlődésében. Az elsődleges gondozó a kisgyermekek elsöprő többségénél az anya, aki méhében hordozta, szülés után pedig anyatejjel táplálta és gondozta, ellátta őt. Itt veszik figyelembe az állandó lakókörnyezetet is, amely önmagában is fontos szerepet játszik a gyermek biztonságérzetének a kialakításában és megszilárdításában. A kisgyermek nem tud még különbséget tenni hosszabb és rövidebb idő, pontosabban a véglegesség és az ideiglenesség között. Ezért számára minden ide-oda út, váltás a két szülő között: elszakadás és új megtelepedés. Mindez rendkívüli mértékben igénybe veszi érzelmi energiáit, és eltéríti őt attól, ami az alapvető »feladata«: személyiségének, intelligenciájának, valóságismeretének és önismeretének a fejlesztésétől” – mondta Betlen Anna. 

Mindeközben a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi szervezet közleményében azt írja, hogy kutatások többsége azt igazolja, hogy a váltott gondoskodás a gyermekre nézve jobb kimenetellel bír, mintha kizárólag egyik szülőjével töltené az ideje nagy részét, illetve abba az irányba mutatnak, hogy a gyermekek abban az esetben is profitálhatnak a váltott gondoskodás előnyeiből, ha a szüleik közötti viszony nem együttműködő, sőt, kifejezetten konfliktusokkal terhelt. Ehhez persze szükséges, hogy elérhetőek legyenek olyan támogatási eszközök, amelyek segíthetnek a szülők közötti konfliktusok csökkentésében. Mint megemlítik, vannak országok, ahol létezik a most beterjesztett megoldás, a francia polgári törvénykönyv ugyanis lehetővé teszi a családjogi bíró számára, hogy csak az egyik szülő kérésére, vagy a szülők egyet nem értése esetén is határozott időre elrendelje a váltott gondoskodást, de a végső döntés előtt a szülők családjogi mediáción vesznek részt. Hasonló az ítélkezési gyakorlat Kanadában is, írják, hozzátéve, hogy egy helyi kutatás szerint a váltott gondoskodás jellemzően inkább a szülők közötti megállapodás, semmint bírósági döntés eredményeképpen jön létre. 

Azt a Hintalovon Alapítvány is kiemeli, hogy amennyiben a gyermek erőszaknak, bántalmazásnak vagy elhanyagolásnak lenne kitéve, az kivétel, ilyenkor a kapcsolattartás korlátozható. Kicsit kijjebb nyitva a kérdést, az is szempont kell, hogy legyen – hívja fel a figyelmet Betlen Anna, hogy a másik fél a közös felügyeletet, vagy váltott elhelyezést nem fogja-e a másik szülő bántalmazására felhasználni, egyes tanulmányok szerint ugyanis egy (bizonyítottan) bántalmazónál a váltott felügyelet egykori partner és a gyermekek feletti kontroll fenntartásának a lehetőségét jelenti. Az állásfoglalások alapján abban mind a nőjogi szervezetek, mind a Hintalovon Alapítvány egyetért, hogy a jogalkalmazás jelenti az egyik főproblémát. Erre megoldást jelentene az, hogy az igazságszolgáltatásban, valamint a gyermekvédelemmel foglalkozó hivatalos szervek tagjai kapnának olyan képzéseket, oktatást, illetve protokollokat, amelyek segítenének őket abban, hogy a gyermekek jogait jobban érvényesíthessék, illetve abban, hogy ha bántalmazás gyanúja merül fel, akkor az áldozatokat megfelelő bánásmódban részesítsék.

Exit mobile version