Élet a föld alatt: rengeteg ukrán család él már egy hónapja a harkivi metróban

Kun Gabi | 2022. Március 23.
Innen a biztonságból szinte elképzelhetetlen az az élethelyzet, amibe most az ukrán-orosz háború miatt került milliónyi ember. Vannak, akik helyben kerestek menedéket, így alakult át például a harkivi metró több állomása is óvóhellyé.

Nem nagyon lehet könnyek nélkül végignézni azokat a képeket, melyeken a harkivi metróállomásokon berendezkedett menekült családok láthatók. A kisbabáktól kezdve a nagymamán át a kutyákig, macskákig mindenki egy emberként küzd a föld alatt a túlélésért, miközben az ukrán várost szinte eltörölték a Föld színéről. A The Washington Post helyszíni tudósítói, Loveday Morris és Anastacia Galouchka jártak a menedékké alakult állomásokon és beszéltek a jelenleg is ott élő emberekkel. Az állomásokat az ukrán rendőrség kérdésére nem nevezték meg, hogy ne váljanak célponttá a óvóhelyek.

„Egy csokor tulipán ül annak a metrókocsinak az ablakában, amelyben Vladlena Igorivna, az édesanyja és két kisfia több mint három hete alszik. Ez egy kis emlékeztető a kinti világról, az egyébként szinte teljesen föld alatti életükben” – kezdi a cikk a beszámolót. A friss levegő itt luxus, ritkán jutnak hozzá, ha kimerészkednek a föld alól, akkor is csak nagyon rövid ideig tartózkodnak fent, a szemük pedig annyira hozzászokott már a lenti sötétséghez, hogy fáj a napsütés. Este hat után le is zárják az állomásokat teljesen, de nem is akarnának kimenni sötétedés után az utcára. Igorivna két kisfiával, a hatéves Nazarral és a hároméves Makarral él már egy hónapja a metrókocsiban, amit egyikük sem szívesen hagy el, annyira ijesztő a föld felett az élet: „A gyerekek hallják a bombák robbanását, és újra le akarnak jönni – mondta el az édesanya. – Mindennap ki akarok menni sétálni, de nem tudok. Csak haza akarok menni.”

Igorivna tulipánjai a metrókocsi ablakában (Kép: Wojciech Grzedzinski/The Washington Post/Getty Images)

Igorivnához hasonlóan több ezer harkivi lakos él most a föld alatt a metróállomásokon, melyek átalakultak állandó óvóhellyé. Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, a becslések szerint az itt élő 1,4 millió lakos fele menekült el a támadások kezdetén, míg mások a föld alatt kerestek helyet a túléléshez. Igorivna például azért nem ment el, mert egyedülálló anyaként, jármű nélkül nem látta esélyét, hogy elmeneküljön az országból. Mindenkinek megvannak a maga okai arra, hogy miért nem tudott vagy akart elmenni a városból, egy 61 éves nő például azért, mert nem bírta otthagyni szeretett városát: „Mi ízig-vérig harkiviak vagyunk. Olyan gyönyörű városunk volt. Lebombázták az állatkertünket, a templomainkat, lebombázták az összes szép dolgot, amink volt.”

ukrán nő kutyával

A kutyáját menekítette a bombák elől a metróba (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán metró

A metróállomások átalakultak óvóhellyé (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán menekült kutya

Kutya a gazdájával a harkivi metróállomáson (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán metró alvás

Az állomásokat ellepik a matracok és sátrak (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán néni tulipán

Több ezer ember szorult a harkivi metróállomásokra (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán önkéntes

Önkéntesek látják el a menekülteket a metróban (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

Jelenleg a metró tűnik a legbiztonságosabb helynek a városban, mert állítólag még egy nukleáris csapás esetén is megvédi a lent tartózkodókat. Persze a metró nem jár, segítségképp nyitott ajtókkal az állomásokra állítottak minden elérhető szerelvényt, hogy lakókocsivá alakuljanak, a peronon pedig minden talpalatnyi helyet sátrak, matracok és takarók foglalnak el. Azon az állomáson, ahol Igorivna is él a gyermekeivel, nagyjából 50 gyerek van, 200-300 felnőtt társaságában. Nincsenek magukra hagyva szerencsére az állomásokon rekedt emberek, a hangosbemondón nem a metróval kapcsolatos információkat hallják, hanem azt, amikor megérkeznek az önkéntesek, akik ételt, ruhát, egyéb szükséges felszerelést hoznak az itt élőknek.

ukrán baba

Babájával menekült az anya a metróállomásra (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán gyerek

A gyerekeknek igyekeznek biztosítani az oktatást is (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán kisfiú metró

Családok százai menekültek a föld alá a harkivi állomásokra (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán gyerekek

A gyerekek most már alkalmazkodtak a föld alatti élethez (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán férfi laptop

A számítógép nélkülözhetetlen a metróállomáson (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán macska

A macskáját vitte le a metróba a lelkiismeretes gazda (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

ukrán apa gyerekek

Ukrán apa a gyerekeivel az egyik harkivi állomáson (Kép: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

Igorivna és két kisfia természetesen nem egyedül él a metrókocsiban, azok, akikkel megosztják lakhelyüket, imádják a kisgyerekek jelenlétét, elmondásuk szerint azért, mert a kicsik még nem vesztették el a reményt és sugározzák magukból a pozitív energiákat. Ugyanígy éreznek a lent élő háziállatokkal kapcsolatban is, hiszen sokan nemcsak saját magukat, a családjukat, hanem a kutyájukat, macskájukat is vitték menekülés közben a biztonságosabb helyre. Ahogy mesélik, egy nagy családdá váltak a föld alatt, összehozta őket a közös nehézség és életveszély. Még az a macska – a neve Zefir – is sokkal barátságosabban viselkedik most, aki régebben nem bírta az embereket a gazdáján kívül. Zefir gazdája, Irina Martinova a férjével és fiával menekült az állomásra az első nap, február 24-én, ám a férje visszatért a felszínre dolgozni a víztelepen, ahol a város vízellátását biztosítja pár, szintén ottmaradt kollégájával együtt. „A háború borzalmainak nemzedékeken átívelő traumatikus hatása van – mondta Martinova, hozzátéve, hogy sokkoló, hogy megint ismétli magát a történelem. – Gyűlölet van bennem. Nem az embereket gyűlölöm, hanem az ellenséget, ez nem múlik el egyhamar.”

Exit mobile version