A világ legdrágább iskoláiban milliókba kerül egy tanév

R. V. | 2024. Március 28.
Gondolkodtál már azon, hová küldi a felső tízezer a gyerekeit iskolába? És azon, hogy vajon mennyibe kerül egy ilyen intézményben egy tanév? Utánajártunk.

Királyi családi sarjak, nemesek, milliárdosok örökösei, hírességek gyerekei – nagyrészt számukra vannak fenntartva a világ legelitebb, exkluzív iskolái. Van köztük a 16. század óta üzemelő, Roxfortot idéző bentlakásos intézmények, és olyanok is, amiket látva azonnal a Holt költők társaságában érezzük magunkat. Ezekbe a sulikba bekerülni kiváltság, így hát nem véletlenül a felső tízezer gyerekei töltik meg elsősorban élettel a hosszú folyosókat. Az alábbiakban összeszedtük, melyek ezek az iskolák, és azt is, vajon mennyibe kerülne egy tanév… persze szigorúan ösztöndíj nélkül.

Kapaszkodj meg, és kattintsd végig a galériát!

Choate Rosemary Hall nlc

Choate Rosemary Hall az amerikai Connecticut állam Wallingford városkájában található, 1890-ben alapították. Az éves tandíj 63 ezer dollár, azaz 22 millió forint. Híres öregdiákja pedig az egyik leghíresebb amerikai elnök, John F. Kennedy. (Fotó: Choate Rosemary Hall)

Harrow School nlc

A londoni Harrow Iskola 1572 formálja a brit elit gyermekeit, hogy a legkiemelkedőbb tagjai legyenek a társadalomnak - ennek fejében nem meglepő, hogy például Winston Churchill is itt tanult. Az éves tandíj 50 ezer font, azaz 23 millió forint. (Fotó: Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images)

Institut Auf Dem Rosenberg nlc

A svájci Institut Auf Dem Rosenberg a lista legdrágább szereplője, ugyanis elképesztően exkluzív iskola, amit a tandíj is mutat: 150 ezer svájci frankba, azaz 61 millió forintba kerül egy tanév. Öregdiákjaik között megtalálhatók a Fiat birodalom örökösei, az olasz Elkann család. (Fotó: Institut Auf Dem Rosenberg)

The Lawrenceville School nlc

A New Jersey állambeli Lawrenceville ad otthont a Lawrenceville Iskolának 1810 óta. Ide járatta a gyerekeit Charlie Chaplin, de itt tanult a Forbes magazin alapítója, Malcolm Forbes is. A bentlakásos diákok 79,5 ezer dollárt, vagyis 29 millió forintot fizetnek egy tanévért. (Fotó: Facebook/The Lawrenceville School )

Lycée Louis-le-Grand nlc

Mi a közös Emmanuel Macronban, René Descartes-ban és Voltaire-ben? Az, hogy mindannyian az 1563-ban alapított, párizsi Lycée Louis-le-Grand növendékei voltak. Ez az egyetlen kivétel a listánkon, mégpedig azért, mert bármennyire is nívós, állami iskola, így nem kérnek tandíjat. (Fotó: Lycée Louis-le-Grand)

Eton College nlc

Ha kedveled a brit királyi családot, biztosan hallottál már az Eton College-ról, ide járt ugyanis Vilmos és Harry herceg is. Ahogy Tom Hiddleston, Hugh Laurie, a James Bond írója, Ian Fleming, Boris Johnson és Bear Grylls is. Díszes társaság, igaz? Ez az iskola valamivel drágább, mint a Harrow: 59,5 ezer fontba, azaz 27,5 millió forintba kerül egy tanév. (Fotó: Geography Photos/Universal Images Group via Getty Images)

Institut Le Rosey nlc

Bár a királyok iskolájának hívják a svájci Institut Le Rosey-t, mégsem kell olyan sok tandíjat fizetni, mint a szintén svájci társában: ez az iskola 132 ezer svájci frankot, vagyis 54 millió forintot kér el egy tanévre. Az elit bentlakásos sulit 1880-ban alapították, azóta pedig valóban számos elnök, herceg és király koptatta a padjait, ahogy az olyan leggazdagabb családok, mint a Rockefeller sarjai is. (Fotó: Facebook/Institut Le Rosey)

via

Exit mobile version