nlc.hu
Család

3 módszer szorongás ellen

Egy szófordulat, amitől kevesebbet fog szorongani a gyerek az iskolában

Az iskolában elkerülhetetlen, hogy stresszhelyzetbe kerüljenek a gyerekek, abban tudunk nekik segíteni, hogy kevésbé szorongjanak ezektől a helyzetektől.

Az iskola magában hordozza a stresszt a gyerekek számára, nemcsak a tanulással, hanem a társas kapcsolatokkal is bőven kerülhetnek olyan helyzetbe, ami miatt szorongani kezdenek. Jeffrey Bernstein pszichológus, a 10 Days to a Less Defiant Child című könyv szerzője három olyan módszert írt le, amivel segíthetünk a gyereknek legyőzni a szorongást.

1. Felkészülés és rutinok

A szorongásra hajlamos gyermekek általában nehezen viselik az átmeneteket, így az otthonról az iskolába való átmenet is okozhat nehézséget. Néhány gyereknek – ésszerű keretek között – jót tesz a plusz „bemelegítési” idő, például érdemes korábban érkezni az iskolába, hogy legyen ideje felkészülni lélekben, akklimatizálódni a helyzethez. Az is hatásos lehet a szakember szerint, ha a gyereknek az iskolába járással kapcsolatban van szorongása, ha hétvégén is elmegyünk a suli felé, hogy még jobban rögzüljön számára a rutin.

A rutin azért kulcsfontosságú, mert a szorongó gyerekek nem boldogulnak jól a szervezetlen, nagyon spontán életmóddal. A rendszeres rutinok és a következetes menetrend szerinti napirend a szülőnek és a gyermeknek is a kontroll érzését adják és segíthetnek a gyereknek szabályozni az érzelmeit, mert tudni fogja, hogy mire számíthat mindennap.

Szomorú kisgyerek könyököl az asztalon

Az iskola magával hozhatja a szorongást (Kép: Getty Images)

2. Tudatosság és önszeretet

A legjobbat azzal tehetjük a szorongós gyereknek, ha megtanítjuk relaxálni és a tudatos jelenlétet gyakoroljuk vele minél többet. Ez ugyanis segít a gyereknek fejleszteni a koncentrációt, az önismeretet és az ellazulás képességét. Minél inkább megtanulnak a gyerekek a megnyugtató képekre és érzésekre koncentrálni, annál kevésbé fognak a szorongásukra figyelni. A szakember például előszeretettel használja azt a gyakorlatot a pácienseinél, hogy elképzelteti velük, ahogyan egy citrom levét kifacsarják. Egy másik megnyugtató vizualizáció pedig az, ha egy pislákoló gyertyára koncentrálnak képzeletben. A hasi légzés is segíthet a szorongást kikapcsolni, ezért érdemes megtanítani a gyereknek.

Az önszeretet is olyan fontos lenne minden gyereknek, mint a levegővétel, mégsem tanítjuk erre tudatosan őket. Épp itt az ideje! Tanítsuk meg arra, hogy ismerje el a hibáit, és kedvesen beszéljen saját magával ezekről a hibákról. Ha elakadna a gyerek és nem tudja, hogyan tegye mindezt, akkor mondja el, mit mondana egy barátjának. Gyakran az együttérzés könnyebben kifejezhető a barátokkal, mint önmagunkkal szemben. Az önszeretet elsajátítása alapvető készség a gyerekek szorongásának csökkentéséhez.

3. Az „ennek ellenére” varázsereje

A pszichológus szerint varázslatos hatása lehet a szorongásra, ha elsajátítjuk és rendszeresen használjuk az „ennek ellenére” szófordulatot. Még a katasztrofális napokat is képes elviselhetővé változtatni. Erősít, bátorságot ad és jót tesz a gyermek önbecsülésének. Így edzhetjük vele a gyereket:

„Igen, nem ment jól eddig a matek házi, ennek ellenére tovább fogok dolgozni rajta, és még keményebben próbálkozom. És ha ez nem segít, akkor kérhetek a tanáromtól extra segítséget, és tudatom vele, hogy tényleg nagyon igyekszem.”

„Meg fogok bukni ezen a dolgozaton; nincs értelme tanulni, ennek ellenére nagyobb esélyem van átmenni, ha megpróbálom.”

„Múlt héten hibáztam az edzésen, ennek ellenére az eheti alkalommal próbálok többet kihozni magamból.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top