Forró autóba zárva hagyta a gyerekét egy apa Móron

F.C. | 2024. Június 21.
A kánikulában még egy felnőtt számára is életveszélyes a zárt autóban maradni.
gyerek a kocsiban

Szerda délután a csaknem 40 fokos hőségben hagytak magára a kocsiban egy kislányt egy móri parkolóban. A Tények információ szerint az apa véletlenül zárta rá gyerekére az ajtót. Amint észrevette, hogy bent maradt a kislánya, riasztotta a tűzoltókat, majd betörte az ablakot.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autóban senki ne hagyja ott a gyerekét, sőt a háziállatát sem. Még akkor is, ha csak 20 fok körül is van a hőmérséklet a kocsiban, pillanatokon belül elviselhetetlenné válik a levegő. Akár 60-70 fok is lehet bent, a tűző napon álló autóban, ami könnyen hőgutához vezethet, még akkor is, ha csak pár percet van bezárva valaki.

Korábban többször is előfordult már, hogy egy autóban felejtett gyerek rosszul lett, 2 éve pedig egy 4 éves kislány halt meg egy kisbuszban Tomajmonostorán. Inez 8 órán keresztül volt az átforrósodott, 50 fokos járműben. Olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett, hogy 3 nappal később életét vesztette. 

A jelenség amúgy olyan gyakori, hogy egy pszichológus utánajárt annak, hogy mi áll az „elfelejtett baba szindróma” hátterében és hogyan lehet megelőzni. Dr. David Diamond több olyan szülővel is interjút készített, akinek a gyereke a kocsiban maradt, a történetekben bizonyos közös mintákat fedezett fel. A kutatása alapján belátható, hogy bizony nem olyan nehéz a gyereket a kocsiban (vagy bárhol máshol) felejteni, mint azt gondolnánk.

Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy kisebb eséllyel következzen be a baj:

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version