nlc.hu
Életmód

Ez az „elfelejtett baba szindróma"

Nem feltétlenül rossz szülő az, aki a kocsiban felejti a gyereket

Ha azt hiszed, hogy veled ez nem történhet meg, van egy rossz hírünk: de igen.

Meghalt egy egyéves kislány, akit kilenc órán keresztül egy parkoló autóban felejtett az édesanyja – írtuk meg szerdán. Ez az eset ugyan pont Amerikában történt, de szinte nem telik el úgy nyár, hogy ne legyen valamilyen hasonló eset Magyarországon is. Tavaly például egy kunhegyesi ovis halt bele abba, hogy a buszsofőr nem figyelt oda és a gépjárműbe zárta, de előtte is számtalan ilyen történésről írtunk.

Egy ilyen ügynél – érthető módon – a legtöbb ember első reakciója hasonló. „Úristen, hogy lehet valaki ennyire felelőtlen? Hogy tehet ilyet egy szülő?” – gondoljuk. 

Azonban ahogy a világon semmi, ez sem fekete-fehér: bár nehéz lehet elképzelni, de normális, gondoskodó családokban is előfordul az, hogy a szülő egyszerűen elfelejtkezik a gyerekéről, sokszor pedig egy apró hiba, átmeneti figyelmetlenség vezet tragédiához. A jelenség olyannyira gyakori, hogy egy pszichológus, Dr. David Diamond kutatni kezdte és el is nevezte. Utánajártunk, hogy mi áll az „elfelejtett baba szindróma” hátterében és hogyan előzheted meg, hogy valaha veled is megtörténjen.

„Velem? Soha” – vélheted most, de a statisztikák azt bizonyítják, hogy a probléma elterjedtebb, mint az ember hinné. Csak az Egyesült Államokban évente átlagosan 37 gyerek hal meg amiatt, hogy a szülei a kocsiban hagyták, az pedig felforrósodott.

Egy rossz kanyar örökre megváltoztatott mindent

Kristie Reeves-Cavaliero álmaiban sem gondolta volna, hogy az ő kisbabája, Ray Ray is egyike lesz ennek a 37 gyermeknek. Csupán egy rossz reggelük volt a férjével, Brett-tel. A bölcsis Ray Ray minden reggel óramű pontossággal öt órakor éhes lett és felébresztette őket – kivéve aznap.

A tragédia napján Kristie 9:43-kor ébredt fel, ekkor pedig már többórás késésben voltak. A nő gyorsan reggelit csinált és felöltöztette a gyereket, miközben a férje kétségbeesetten próbálta összeszedni a dolgait a munkához. Kristie egy fél órával később búcsút intett a kislányának, akit a megszokott renddel ellentétben most nem ő vitt bölcsibe: az édesapja kocsijának hátsó ülésén vígan gőgicsélt a gyerekülésben.

szülők rohannak munkába

Ha stresszes élethelyzetben vagyunk, az agyunk hajlamos átállni robotpilótára, ami a balesetek melegágya
(Fotó: Getty Images)

Brett ugyanazon az úton ment, mint mindig és ugyanannál a kereszteződésnél is állt meg. Balra a Ray Ray ovija volt, jobbra pedig a munkába vezető út. A kapkodástól ideges férfi azonban nem figyelt oda és reflexből jobbra fordult, a parkolóba érve kiugrott a kocsiból és berohant a munkahelyére.

Órákkal később megdöbbenve észlelte, hogy a kislánya haldoklik a hátsó ülésen – azonnal értesítette a mentőket, akik néhány percen belül a helyszínre értek, de már késő volt. Ray Ray életét nem tudták megmenteni.

A versengő agy tehet róla

Mint a Reeves-Cavaliero család esete is mutatja, a forró kocsiban hagyott gyerekek az esetek többségében nem rosszul szituált, szerhasználó vagy mentális problémákkal küzdő szülők gyermekei. Átlagos, szerető anyák és apák követnek el végzetes hibákat.

Dr. Diamond szerint mindannyian megtapasztaljuk azt a jelenséget, amikor van egy tervünk arra, hogy mit fogunk csinálni a jövőben, és aztán elfelejtjük befejezni azt. Ez van amögött, amikor elfelejtjük kiteríteni száradni a nedves ruhát vagy bepakolni az esernyőt a táskába egy viharos napon.

Minél több feladatunk van egyszerre, annál valószínűbb, ha valamelyik tervünkkel ez történik. A kutató elmondása szerint ilyenkor az agyban több egymással versengő tényező lép működésbe. Az egyik ilyen a bazális ganglionok alkotta agyközpont, amely tudatalatti szinten működik. Diamond szerint az agynak ez a része tárolja az alapvető képességeket, és lehetővé teszi, hogy az emberek szükség esetén „robotpilótára kapcsoljanak”.

Ez az agyterület teszi lehetővé, hogy bárki a kocsiban felejtse a gyerekét

– mesélte a pszichológus a CBS News-nak.

A bazális ganglionok a hippokampusztól függetlenül működnek, ami az agy azon része, amely a tudatos tudatossággal és az új információkkal kapcsolatos. A hippokampusz és a frontális kéreg együtt dolgozik a jövőbeli tevékenységek és események megtervezésében.

Diamond egy teniszmeccs hasonlatával magyarázta el, hogy az agy három része hogyan tud tökéletes harmóniában működni.

A bazális ganglionok lehetővé teszik, hogy a teniszező szinte reflexből üsse a labdát, míg a hippokampusz és a frontális kéreg a játékos stratégiájáért felel.

„Ezek az agyi rendszerek folyamatosan versenyeznek egymással” – mondta Diamond. „Amikor hazavezetsz, a bazális ganglionod el akar juttatni A pontból B pontba robotpilóta üzemmódban, így elnyomja a hippokampuszodat. Sokan mondják, hogy azt elfelejtheted, hogy megállj a boltban, de azt nem, hogy a gyereked a kocsiban van. Értem ezt az érvet, de az agyműködéssel nem lehet vitatkozni.

A kutató több szülővel készített interjút, akinek a gyereke a kocsiban maradt, a történetekben bizonyos közös mintákat fedezett fel.

A Reeves-Cavaliero házaspár esetéhez hasonlóan, ha a szülő olyan útvonalon megy, ahol legtöbbször gyerek nélkül jár, akkor hajlamosabb elfeledkezni a vele lévő kicsiről. Hasonló veszélyfaktor az, ha a gyermek nincs szem előtt – tehát például a hátsó ülésen van – és csöndben van.

Gyerek alszik a kocsiban.

Ha a gyerek alszik, vagy csönd)ben van, nagyobb az esély arra, hogy nem vesszük észre
(Fotó: Getty Images

Ez utóbbi még akár hamis emléket is generálhat az agyban: hiszen ha a gyerek „hallhatóan” nincs a kocsiban, akkor az oviban kell lennie, a szülő pedig elkezd emlékezni arra, hogy kirakta ott.

Így kerüld el az „elfelejtett baba szindrómát”!

Dr. Diamond kutatása alapján belátható, hogy bizony nem olyan nehéz a gyereket a kocsiban (vagy bárhol máshol) felejteni, mint azt gondolnánk.

Néhány tipp azonban segíthet abban, hogy kisebb eséllyel következzen be a baj:

  1. Tarts egy plüssállatot az autóban. Amikor a gyereket hátra ülteted, tedd a plüssállatot az anyósülésre. Ez emlékeztetni fog, hogy a gyerek a kocsiban van.
  2. Mindig ellenőrizd az első és a hátsó ülést, mielőtt kiszállsz. Már az is megmentheti a babát a hőgutától, ha időt szánsz a jármű kétszeri ellenőrzésére.
  3. Parkolás után mindig nyisd ki a hátsó ajtót. Így meg tudsz bizonyosodni arról, hogy a gyerek a hátsó ülésen van-e.
  4. Tedd a babaülést a hátsó ülés közepére. Erre a helyre jobban rálátsz, és hamarabb észreveszed, ha ott van a gyerek.
  5. Legyél különösen éber, ha megváltozik a napi rutin. Ha egy zűrös napon viszed a gyereket, ne hagyd, hogy a gondolataid elkalandozzanak.
  6. Add meg a telefonszámodat az ovinak és kérd meg a gondozókat, hogy hívjanak fel, ha a gyerek valami miatt nem érkezik meg időben. Inkább hívjanak fel feleslegesen is, mint hogy tragédia történjen.
  7. Gyakorold a tudatosságot. Amikor érzed, hogy robotpilótára kezdesz váltani, tudatosítsd ezt magadban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top