Fél évet várt az első kemóra, addig a duplájára nőtt a daganata

F.C. | 2024. Július 07.
Belső vizsgálatot rendelt el a szombathelyi kórház.

Orvosai papírjai szerint a 70 éves Éváról januárban derült ki, hogy valószínűleg méhnyakrákja van. További vizsgálatok után február elején már biztos volt abban, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó, ami nem műthető. CT-re és MR-re február végre kapott időpontot a szombathelyi nő. Ezután viszont hónapok teltek el úgy, hogy a kezelés megkezdéséhez nem került közelebb. Május végére kiderült, hogy a teste tele van áttétekkel, a méhében lévő daganat pedig addigra csaknem a duplájára nőtt.

Kálváriájukról a férje nyilatkozott az RTL Híradónak. Elmondása szerint onkológiára csak június végén jutottak el. Ott akkor azt mondták, hogy a párjának egy éve sincs hátra. Július 2-án kapta meg Éva az első kemoterápiás kezelést. “Negyedik, végső stádiumban van a dolog. 10 hónap, ennyit mondtak az esélyre” – mondta letörten Jáger Károly.

A kérdésre, hogy miért húzódtak el ennyire a vizsgálatok, a kórház a következőket válaszolta: az alapvizsgálatok időben elkészültek, de a beteg állapota miatt az úgynevezett onkoteam további, részletező vizsgálatokat kért. “Ezek között sajnálatos módon volt olyan, amely hosszabb időt vett igénybe. Ezért az intézmény vezetése belső vizsgálatot rendelt el” – nyilatkozták a Vas vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórháznál.

A törvény ezekre a vizsgálatokra 14 napos határidőt ír elő a daganat megalapozott klinikai gyanújának megállapítása után. A Belügyminisztérium szerint ez azonban kizárólag a CT-, és az MR-vizsgálatokra vonatkozik.

A Magyar Orvosi Kamara úgy látja, Magyarországon a daganat felismerése és a kezelés megkezdése között sokszor túl sok idő telik el, ami végül emberéletekben mérhető.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version