Váltás a monogámiáról: mi kell ahhoz, hogy poliamor legyél?

K.G. | 2024. Július 19.
A terapeuta a saját és a páciensek tapasztalatai alapján gyűjtötte össze azokat a legfontosabb lépéseket, amelyekre szükséged lesz, ha monogám életről váltanál a többszerelműségre.

Sarah Stuteville pszichoterapeuta a Mistakes Were Made podcast adásaiban beszél kapcsolatokról, mentális egészségről és a poliamor, nem-monogám kapcsolatokról is – saját poliamor házassága pedig különleges szakértelmet ad neki a többszerelműség sokszínűségével és összetettségével kapcsolatban. A szakember munkája során is az LMBTQ+ közösség és a poliamor kapcsolatok területén specializálódott, így ha ő azt mondja, hogy a következő lépéseket kell megtenni, ha monogám kapcsolatról szeretnél váltani a poliamor életre, akkor neki el lehet hinni.

Poliamoria

A nem monogám kapcsolatok közül a poliamor szerelem az, amelyben több párhuzamos szerelmi kötelék áll fenn ugyanazon embernél, a felek tudnak egymásról, és közösen vannak benne a kapcsolatban.

Terápia

„Először is, azt javaslom, hogy ha van rá forrásod, fektess be a terápiába. Ha olyan pár vagytok, akik a monogámiából a nem monogámiába mennek át, akkor olyan párkapcsolati terapeutát ajánlok, akinek van tapasztalata a poliamor emberekkel való munkában – kezdi Stuteville. – Valószínű, hogy a poliamoria felfedezésének tapasztalata kihívást jelentő érzéseket fog felszínre hozni – a kommunikációs stílustól és a kötődéstől kezdve az identitásig és a szexuális kifejezésig. Ehhez támogatásra van szükség.”

Támogató közösség

A szakember szerint a terápia mellett elengedhetetlen az is, hogy egy olyan közösséghez csatlakozz, ahol hasonló párokkal ismerkedhetsz, hasonló értékekkel élő társakat találhatsz. A társadalmi ítélkezés miatt ugyanis könnyen probléma lehet a poliamoria témája a monogám barátokkal, és elszigetelve érezheted magad. De azt hozzáteszi Stuteville, hogy eltitkolni ettől még nem szabad, fontos, hogy a szeretteid és közeli barátaid is tudják, min mész keresztül.

„A közösség és a támogatás megtalálása elengedhetetlen a poliamor élet felépítéséhez – írja a terapeuta. – Szerencsére egyre több csoport és társadalmi szervezet gyűjti össze a poli embereket főleg a nagyobb városokban. Emellett a társkereső alkalmazások is építhetik ezt a közösséget, amennyiben a profilodból egyértelműen kiderül, hogy ezt keresed. Más közösségi oldalak is segíthetnek abban, hogy a tapasztalataikat megosszák egymással a poliamor emberek.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Rendszeres beszélgetések

Stuteville szerint nem maradhat életben egy poliamor kapcsolat, ha nem ültök le rendszeresen, tervezetten beszélgetni, és nem kommunikáltok abszolút nyíltan egymással. A szakember és férje például egy Szerelem és pénz elnevezésű, rendszeres randit szerveztek maguknak minden héten, amikor egy órára leültek és tájékoztatták egymást arról, hogy hol tartanak a dolgok más kapcsolatokkal és a lehetséges új kapcsolatokkal. Ezt a találkozót arra is használták, hogy terveket készítsenek a közös randevúkra. A végén pedig a pénzügyeket is tisztázták, mert ez a másik téma, amin a párok könnyen elcsúszhatnak.

„Ha egy pár vagytok, akik először nyitnak mások felé, ne felejtsétek el, hogy továbbra is együtt élitek az életeteket – figyelmeztet a terapeuta. – Csábító lehet a szex és romantika kiszervezése más kapcsolatokba, de hacsak nem ezt akarjátok, ne feledjétek, hogy tudatosan tervezzetek időt egymásra.”

Hibázni szabad

A szakember fontosnak tartja, hogy ne legyetek túl szigorúak magatokkal és egymással. Legyetek tudatában annak, hogy a poliamoria új tapasztalatot jelent az élet intim területein, és egy olyan kapcsolati stílus, amelyre kevés mintátok van. „Hibázni szabad, így tanuljátok meg a legfontosabb leckéket – teszi hozzá Stuteville. – Én például elkövettem azt a hibát, hogy megpróbáltam megakadályozni, hogy beleszeressünk az új partnerünkbe. Mindketten mégis beleszerettünk, és mivel én ezt árulásként építettem fel, ez azt jelentette, hogy a szerelembe esés nagyobb kárt okozott a házasságunkban (és bennünk mint egyénekben), mint kellett volna.”

Lehetnek jól kommunikált határok és elvárások a partnerekkel szemben, hiszen mindenkinek mások a vágyai, korlátai, sőt, le is kell fektetni a szabályokat. De ettől még nem lehet megjósolni az érzéseket abban a pillanatban, amikor a valóságban szembesültök a poliamoria kihívásaival. „Ha megpróbáljuk irányítani a változást, az még több szenvedést okoz, nem akadályozza meg – mondja a szakember. – Ez az a lecke, amit még mindig tanulok, eddig az egyik legértékesebb a poliamoriában.”

Via

Exit mobile version