nlc.hu
Család

A poliamor párkapcsolat nehézségei

A poliamor párkapcsolatokban az első év a legnehezebb

A poliamor kapcsolatokat kutató szociológus megfejtette, miért épp az első év a legnehezebb egy többszereplős szerelemben.

A nem monogám kapcsolatok közül a poliamor szerelem az, amelyben több párhuzamos szerelmi kötelék áll fenn ugyanazon embernél, a felek tudnak egymásról, és közösen vannak benne a kapcsolatban. Ez a helyzet amellett, hogy izgalmas, rendkívül nehéz is lehet. Dr. Elisabeth A. Sheff szociológus és párkapcsolati tanácsadó a poliamor kapcsolatokat vizsgálja évtizedek óta, szerinte az első év az, ami kritikus lehet egy poliamor szerelemben, azt is leírta, hogy miért.

Egy poliamor kapcsolatban az egyik gyakori konfliktushelyzet az, amikor új szerelem lép be a kapcsolatba. Ilyenkor az új ember több figyelmet és energiát kap, mint a már hosszabb ideje jelenlévő partner, ami vezethet komoly konfliktushoz is. Nagyfokú tudatosság és gyakorlat kell ahhoz, hogy ezt a dinamikát elfogadják a poliamor kapcsolatban és figyeljenek arra, hogy ne az új belépőn legyen minden fókusz. Még ezzel a tudatos figyelemmel sem nagyon kerülhető el, hogy az új szerelem ne borítsa fel kicsit a meglévő kapcsolatot, fájdalmas lehet szembenézni a változással ilyenkor. Mindehhez nagyfokú bizalom, intimitás és őszinte, nyílt kommunikáció szükséges a felek között, hogy ne legyenek elfojtott sérelmek, amik később visszaüthetnek.

Kt férfi és egy nő áll egymás mellett

A poliamor pákapcsolatnak is vannak nehézségei (Kép: Getty Images)

Amikor egy új partner csatlakozik a kapcsolathoz, az első év nemcsak a fenti okokból a legkritikusabb a szakember szerint, hanem mert hihetetlen nagy kihívás, hogy több partnerrel egyszerre ugyanolyan jól működjünk együtt. Bár a szerelem végtelen a poliamor kapcsolatban élő emberek szívében, az idő és energia számukra is nehezen osztható fel az új és a rég jelenlévő partnerek között. Hiszen az időt és energiát el kell vonni valamitől – munka, alvás, partner, tanulás – ahhoz, hogy egy új emberre is jusson belőle, így az egyik oldalon mindenképp valamiféle veszteség keletkezik. Ebben egyensúlyozni egyáltalán nem könnyű, sőt, rendkívül bonyolult feladat.

Szintén az első évben merülhet fel az a probléma is egy poliamor kapcsolatban, hogy kiderül, nem egyeznek egymással a partnerek, nem sikerül az együttműködés, vagy valamelyik félnek túl sok kompromisszumot kellene kötnie a kapcsolat működéséért. Ebben az esetben, ha nem sikerül az egység érdekeit az egyén érdekei fölé emelni, akkor akár szét is eshet a kapcsolat. A boldog poliamor kapcsolat egyik titka a szakember szerint az, hogy rugalmasan és őszintén álljanak egymáshoz a felek, és a bizalomépítésen tudatosan dolgozzanak, adjanak időt maguknak, hogy a szerelmen túl a barátságban is egymásra találjanak.

A sok különböző tényező, a buktatók, a lehetséges hibák ebben az összetett kapcsolati stílusban, és a hajlam az új partner iránti rajongásra – mindezek együtt elég nagy kihívássá tehetik a komoly poliamor kapcsolatok első évét. Míg ez a káoszos időszak csillapodhat, ahogy múlik az idő, és átalakulhat egy zökkenőmentesen működő, boldog és támogató kapcsolattá, néhányan, akik megpróbálkoznak a poliamoriával, olyan nehéznek találhatják, hogy még az első év letelte előtt inkább kiszállnak. Összességében egy tartós poliamor kapcsolat első éve sokkal nagyobb kihívást jelenthet, mint ahogy aztán a kapcsolat többi része idővel alakul.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top