nlc.hu
Család

Ezek a jelei a rossz párkapcsolatnak

7 dolog, ami jelzi, hogy hamarosan vége a kapcsolatnak

Ezek a gondok egyértelműen jelzik, hogy nem mehet sokáig így a kapcsolat.

Néha nem olyan egyszerű kiszúrni, hogy mitől is nem működik egy kapcsolat. Érzed, hogy valami egy ideje már nem klappol, valahogy nem az igazi a dolog, és félsz, hogy ez a szakítás szélére sodorhat benneteket. Ilyenkor jönnek képbe a párterapeuták. Az ő szakértő szemük egyből meglátja azokat a vörös zászlókat, amiken dolgozni kell annak érdekében, hogy ne valósuljon meg az, amitől a leginkább tartasz. Most néhányuk megosztotta a Redditen azokat a jeleket, melyek megmutatják, hogy egy kapcsolat a lehető legrosszabb irányba tart, mi pedig elhoztuk neked a legfontosabbakat.

Szemet szemért

„A szemet szemért rendszerben élő párokról tudom, hogy nem fognak sokáig együtt maradni. Mit értek ez alatt? Például, ha az egyikük megcsalta a másikat, akkor a megcsalt fél kap egy »szabad éjszakát«, mikor is azzal léphet félre, akivel csak akar. Ez csak rombolja a bizalmat, és felerősíti a fájdalmat.”

Átalakító show

„Rossz jel, ha egy pár egyik vagy mindkét fele valami fundamentálisat akar megváltoztatni a másikon. Ilyenkor feldolgozzuk, honnan jön a változ(tat)ás iránti vágy, a személy pedig, akinek problémája van, eldönti, hogy válóok-e számára ez a tulajdonság. Dolgozunk a mások iránti elfogadáson és tolerancián. Emellett azt is javasolni szoktam, hogy a közös terápia mellett egyéni foglalkozáson is vegyenek részt a párok.”

Csak a gyerekekért

„A gyerekekért együtt maradás stratégiája a legtöbbször nem a jó lépés. A szülők egy idő után teherként tekintenek majd a gyerekekre, miközben azt hiszik, hogy azáltal, hogy benne maradnak egy egészségtelen kapcsolatban, valahogy a gyerekek majd jól lesznek. Csakhogy a kicsik okosabbak, mint hinnénk, és ha anya és apa nem szeretik egymást, az fel fog tűnni nekik. Ha a gyerekek az elsődleges szempont, akkor vagy meg kell oldani a kapcsolatot, vagy véget vetni neki.”

Szakíts, ha bírsz

Jelenet a Szakíts, ha bírsz című filmből (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Amikor a nosztalgia sem segít

„Az egyik legnagyobb red flag, mikor új pár érkezik hozzám az, ha már a jó időkről is elfeledkeztek. A párterápia egy része, hogy újra kapcsolódjanak egymáshoz: mit szeretnek a másikban, mi fogta meg őket először, és mik a pozitív dolgok a kapcsolatukban. De vannak olyan emberek, akik olyan régóta boldogtalanok, hogy még csak mosolyogni sem tudnak a régi emlékeiken, akkor az már gyakorlatilag a reménytelen eset kategóriája.”

Én, én, én

„Nagyon feltűnő, ha egyikük tudatosan a saját igényeit és akaratát helyezi előtérbe. Ezek a kapcsolatok általában eleve halálra vannak ítélve, mert ezt a személyt már nem érdekli a másik ahhoz, hogy változtasson a helyzeten. Hasonlóan, ha egyikük olyan független a másiktól, hogy minden döntést egyedül hoz meg, mindent egyedül csinál – például a másik tudta nélkül igényel hitelt, egyedül, magának szervez nyaralást –, szintén menthetetlen helyzet.”

Határátlépések

„Tesztelni picit egymás határait teljesen rendben van. De ha folyamatosan megsértik a határaid, az már nagyon nem oké. Nagyon fontos a jólétedhez, hogy tudd, hol vannak a határaid, hogyan húzd meg őket és hogyan tartsd fenn. Ugyanúgy, egy kapcsolatban a másik határainak tiszteletben tartása elengedhetetlen. Ezeknek nem kell kőbe vésve lenniük, változhatnak, de csak akkor, ha valaki kiérdemelte vagy elveszítette ennek a lehetőségét.”

Csak barátok

„Amikor az egyik fél közeli barátja a másik nem tagja, aki nem szereti a pár másik tagját. Igen, a jó öreg csak barátok vagyunk-szitu, ami ha nem is vezet megcsaláshoz, a legtöbbször felesleges terhet ró a kapcsolatra, ami annak szétbomlását okozhatja.”           

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top