nlc.hu
Életmód

Ezeket ne mondd a párodnak

Ezt a 3 dolgot soha ne mondd a partnerednek a párterapeuta szerint

A szakember elárulja, mit ne mondj a párodnak, és azt is, hogy mint mondj helyette.

A párkapcsolati kommunikációban legalább olyan fontos szerepe a kimondott szónak, mint annak, amit nem mondunk ki. „A kapcsolatteremtés meghatározó része az, hogy megtanulunk sebezhetően kommunikálni, és nagyon nyílt, valódi beszélgetéseket folytatni” – magyarázta Genesis Games amerikai párterapeuta a Well+Good magazinnak. Kiemelte: egyes bántó megjegyzések ugyanakkor azonnal tönkretehetik ezeket az őszinte beszélgetéseket. A szakember szerint a most következő három dolgot soha nem szabadna mondani a párunknak. 

„Nyugodj le!”

A „nyugodj le” kimondása nem teszi lehetővé a másik személy számára, hogy kifejtse, mi a baja, vagy hogy megmagyarázza, miért zavarja annyira az adott helyzet, ez pedig frusztrációt kelthet, illetve csak még inkább felidegesítheti. „Ez egy automatikus válasz lehet valaki részéről, aki nem tudja, hogyan kezelje a partnere érzelmeit, vagy hogyan nyújtsa azt a támogatást, amelyre abban a pillanatban a másiknak szüksége van” – fejtegette a párterapeuta.

Games azt javasolja, hogy ahelyett, hogy ily módon akarnád lenyugtatni a másikat, tegyél fel neki kérdéseket: „Miért olyan fontos ez számodra? Mi az, ami miatt idegesít? Szeretném jobban megérteni.” Ily módon teret adhatsz neki, hogy kifejezze, mi a problémája, illetve igazolja az érzelmi reakcióit, egyszersmind kiderülhet számodra az is, hogy miképp segítheted őt az adott szituációban.

Párkapcsolat

Fotó: Getty Images

„Úgy viselkedsz, mint az anyád/apád!”

„Az emberek általában nem bókként mondják, hogy »úgy viselkedsz, mint az anyád«, vagy »úgy, mint az apád« – mondta Games. – Ennek az az oka, hogy a legtöbb ember örökölt néhány olyan tulajdonságot az egyik vagy mindkét szülőjétől, amelyekre nem a legbüszkébb és éppen ezek azok, amiken a legnehezebb változtatni. Amikor felhánytorgatod a partnerednek az egyik ilyen tulajdonságát, akkor arra hívod fel a figyelmét, hogy még nem nőtt ki belőle, ami bántó vagy akár dühítő is lehet.”

Ha a vita hevében ezt akarnád a párod fejéhez vágni, igyekezz visszafogni magad! Ha mégiscsak fel akarod hívni a figyelmét az adott, zavaró tulajdonságára, igyekezz inkább higgadt, semlegesebb körülmények között megtenni. „Ebben a forgatókönyvben fogalmazz úgy: nem akarlak megsérteni vagy becsmérelni, de fel akarom hívni a figyelmedet valamire, amit fontosnak tartok” – javasolta a szakértő.

Bármit, ami lenéző

Valahányszor olyan nyelvezetet használsz, amely nyíltan tiszteletlen és a lenéző a másikkal szemben, ingoványos talajra tévedsz. „Ez alapvetően azt jelenti, hogy tudatod a másikkal, hogy alacsonyabb rendű nálad, te pedig felsőbbrendű vagy, illetve hogy szerencsésnek érezheti magát, hogy egyáltalán veled lehet. És ez egy biztos módja annak, hogy haragot szülj, és meggyengítsd a kapcsolatod alapját” – hangsúlyozta a párterapeuta.  

Games szerint a párkapcsolatban ki kell alakítani egymás elismerésének kultúráját. „Fontold meg, hogyan mutathatnád ki többször az elismerésedet a partnered felé nap mint nap, vagy próbáld meg észrevenni, amikor jó dolgokat tesz és szóban dicsérd is meg érte.”

„Az egyszerű elismerés az, ami segít pozitív felhangot teremteni a párkapcsolatban” – mutatott rá a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top