nlc.hu
Életmód

Kérdések összeköltözés előtt

5+1 témakör, amit beszéljetek át mielőtt összeköltöztök

Úgy érzed, ideje összeköltözni a szerelmeddel, de azért felmerült benned a kérdés: biztos jó ötlet? Minden kétséged el fog szállni, ha sikerül megbeszélni a következő témákat.

Amikor valakivel olyan érzés együtt lenni, mintha hazaérnél, akkor természetes, hogy arra vágysz: az otthonod és a szerelmed eggyé váljanak. Bár szuper, hogy eljutott ehhez a mérföldkőhöz a kapcsolatotok, és ezt nyilván meg kell ünnepelni, azért ne lepődj meg, hogy az összeköltözés miatt aggodalom is eltölt. Teljesen természetes, ha felüti néhány kérdőjel a fejét. Mert hát biztosan ez a helyes döntés? Mire számíts, ha egyszer összebútoroztok? És mi mindent kéne tisztáznotok, még MIELŐTT meglépitek a dolgot?

Abban ugyan nem tudunk segíteni, hogy helyetted eldöntsük, készen áll-e a kapcsolatotok arra, hogy erre az újabb szintre emelkedjen (ezt neked/nektek kell megítélni), abban viszont igen, hogy a legjobb kérdéseket tedd fel a szerelmednek a Nagy Összeköltözés Beszélgetéskor. Rágjátok át az alábbi témaköröket, és a végére mindent tisztán láttok majd!

Szakítópróba

Részlet a Szakítópróba című filmből Forrás: RTL Sajtóklub

Miért akartok együtt élni?

Csak azért, mert ez a következő logikus állomás a kapcsolatotok fejlődésében, esetleg az elszálló rezsiárakra nézve lenne praktikus (ami… mondjuk, jogos), még nem biztos, hogy már rohanni kell kulcsokat csináltatni. Érdemes tisztázni – nulladik lépésként már magadban is –, hogy hasznos, szükséges lépés-e az összeköltözés a ti életetekben. Ne hagyd, hogy a társadalmi nyomás rávegyen valamire, amire még nem állsz készen – már, ha ez a helyzet. Ha nem, akkor pedig beszéljétek át, szerintetek miért lenne olyan jelentőségteljes, ha a pároddal együtt élnétek. Ebből kiderül, hogy ugyanazt gondoljátok-e a témáról, és hidd el, a megerősítés is jól fog esni.

Logisztika és szokások

Amikor két felnőtt ember összefésüli az életét, az azzal jár, hogy két, egymástól gyakran különböző, de már kialakított életvitelt kell igazítani egymáshoz. Úgyhogy van néhány pontja az együttélésnek, aminek fel kéne vázolni az új, közös rendjét. Úgy mint:

  • alvás: Kinek mi az ideális időpont az elalváshoz és a felkeléshez? Milyen hőmérsékletű szobában szeret aludni? Ér telefont/laptopot használni lefekvés előtt? Koromsötétben és teljes csendben, vagy némi fény és fehér zaj kíséretében lesznek optimálisak az alvási körülmények?
  • házimunka: Határozzátok meg, mit vártok el saját magatoktól és egymástól. Érdemes felosztani a feladatokat úgy, hogy mindenki azt csinálja, ami az erőssége – és ez most nem feltétlenül a fele-fele arányt jelenti, csak akkor, ha úgy érzitek, nektek működne.
  • pénz: Kényes téma, ami sok érzést generálhat, de egyszerűen muszáj beszélni róla; legfőképpen a pénzzel kapcsolatos bizonytalanságokról. Bármi felmerülhet, a lényeg, hogy a nap végén a pénz-kérdés ne teremtsen kiegyenlítetlen kapcsolati dinamikát köztetek.
  • egyedüllét: Mindenkinek más-más igénye van a magányra attól függően, hogy introvertált vagy extrovertált (esetleg ambivertált), ezt is tisztázzátok.
  • szex és intimitás: Az intimitáson elkerülhetetlenül változtatni fog az összeköltözés ténye, ez így van és kész. Ez nem jelent semmit. Viszont mégis érdemes beszélni róla – már csak azért is, mert hát a jó szexuális élet alapja a kommunikáció.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top