nlc.hu
Életmód

A negging jelei

Így ismerheted fel, hogy a negging áldozata vagy!

Ha ezeket a jeleket tapasztalod a kapcsolatodban, a saját lelki egészséged érdekében lépned kell.

„A másik emberrel szembeni mérgező bánásmód egy formája, mert a másik személy és érzései iránti megvetést mutatja. Lenéző és lealacsonyító a másikra nézve, ami pedig alááshatja az illető önbizalmát. A negging elkövetője bizonytalan abban, hogy képes-e elcsábítani valakit anélkül, hogy megalázná, mivel saját magát nem érzi elég jónak” – magyarázta Christine Baumgartner párkapcsolati szakértő a Bustle-nek, pontosan mit is jelent a negging kifejezéssel emlegetett manipulációs technika, melynek egyre többen válnak áldozatává anélkül, hogy pontosan tudatában lennének annak, mi is történik velük, és mindez mennyire ártalmas rájuk nézve. 

Most végigvesszük a negging leggyakoribb megnyilvánulási formáit, hogy felismerhesd a helyzetet.

Folyamatos kritikák 

Egy egészséges kapcsolatban a partnered támogat és elfogad téged, ahelyett, hogy kritizálna a hibáidért, beleértve akár olyan dolgokat, amelyeken nem tudsz változtatni, mint például a megjelenésed. Ez az ellenőrzés egy formája, ami függővé tehet és negatív mintát hozhat létre benned. A következménye pedig az lehet, hogy minden erőddel azon leszel, hogy az ő kedve szerint változz, akár kifordulj önmagadból, akkor is, ha valójában ez az akaratod ellen való.

Kapcsolati problémák

(Fotó: Getty Images)

Sértő bókok

Amikor a negging elkövetője bókol, legtöbbször kétélű módon teszi, ugyanis a dicsérettel egyben meg is sért. Ilyen lehet például, ha megjegyzi: milyen szép vagy akkor, amikor ki vagy sminkelve, amivel egyben arra is utal, hogy smink nélkül nem talál elég szépnek.

Mindenhez a jóváhagyása kell

A negging fő célja az, hogy aláássa valakinek az önbecsülését, így az áldozat elkezdi mindenhez a partnere jóváhagyását igényelni. Mindez voltaképpen alattomos módja annak, hogy az egyik fél átvegye az irányítást a kapcsolatban, ami nyilvánvalóan rendkívül egészségtelen.

Nárcisztikus viselkedés

A negging elkövetője gyakran „tankönyvi nárcisztikus”. Önmagát helyezi a középpontba és egyáltalán nem törődik a te érzéseiddel és problémáiddal. Sőt, azzal, hogy téged degradál, saját magát próbálja többnek, jobbnak, fontosabbnak beállítani.

Az exével hasonlít össze

Ha a partnered állandóan egy exével hasonlítgat össze, sőt, akár különbnek állítja be nálad, valószínűleg azért van, mert azt próbálja elérni, hogy bizonyítani akarj az ő elképzelései, igényei szerint. Előfordulhat, hogy a külsődet méri össze a korábbi párjáéval, megemlítve, hogy például szebb, vékonyabb volt nálad, de akár arra is rávehet, hogy olyasmiket vállalj be az ágyban, amik neked nem esnek jól, vagy úgy érezd, valami baj van veled, ha nemet mondasz, csupán azért, mert az előző partnere megtette ezeket. Az ilyen megjegyzések is negatív folyamatokat indíthatnak el és önértékelési problémákhoz vezethetnek. 

Mindig „nagyon elfoglalt”

Bár mindenki életében előfordulhatnak valóban sűrű időszakok, a negging elkövetője folyamatosan igyekszik nagyon elfoglaltnak beállítani magát. Ezzel akarja éreztetni a saját fontosságát, illetve azt, hogy küzdened kell és méltóvá kell válnod arra, hogy veled töltse a drága idejét.

Vicc tárgyává tesz

Egy egészséges kapcsolatban fontos, hogy a partnerek tudjanak nevetni saját magukon, illetve egymáson is, azonban negging esetén ez nem kölcsönös, csupán az egyik fél teszi vicc tárgyává a másikat. Ilyenkor csak ő nevet a téged érintő poénon, te viszont nem. Ha pedig mindez rendszeresen előfordul, szintén rombolhatja az önbecsülésedet.

Mit tehetsz?

Ha felismered, hogy negging áldozatává váltál, a legjobb, amit tehetsz, ha közvetlenül kezeled a problémát, vagyis úgy, hogy elmondod a partnerednek, mit vettél észre a viselkedésével kapcsolatban. A reakciója mindent elmond majd: ha őszintén megdöbben és hajlandó dolgozni a viselkedésén, akkor érdemes lehet adni neki egy esélyt. Azonban ha tagad és egyértelműen elutasítóan reagál, azt jelezheti, hogy jobban jársz, ha kilépsz a kapcsolatból, mielőtt a másik fél irányító, manipulatív viselkedése még inkább elhatalmasodik. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top