nlc.hu
Életmód

A hűtlenség jelei

Ezeket a jeleket könnyű eltéveszteni, pedig hűtlenségre utalnak

Azt gondoljuk általában, hogy minket aztán nem lehet átverni és tuti észrevennénk a jeleket, ha megcsalna a párunk. Ám lehet, hogy mégsem vagyunk olyan szemfülesek.

A jelek ott vannak, csak észre kellene venni őket, amikor megcsalás történik a párkapcsolatban, azonban ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint kívülről gondolnánk. Wendy L. Patrick Ph.D. viselkedéselemző, a Red Flag című könyv szerzője írta le, milyen jelei vannak a hűtlenségnek, amiket könnyű eltéveszteni.

A megtévesztés stratégiái

Menelaos Apostolou Catch Me If You Can című tanulmányában a hűtlenség elrejtésének stratégiáit vizsgálta, és 53 olyan viselkedést azonosított, amit az emberek a megcsalás elfedésére használnak. A tanulmányban felfedett 11 olyan stratégiát is, amelyeket mind a férfiak, mind a nők hajlandóak alkalmazni, és megállapította, hogy a vizsgálatban résztvevők több mint 70 százaléka hajlamos legalább hetet alkalmazni rendszeresen. Ezen stratégiák kombinációja gyakran szükséges a hűtlenség elrejtéséhez, a lebukás elkerüléséhez.

Apostolou egy korábbi kutatására hivatkozott, amelyben egy kollégájával 47 olyan viselkedést azonosított, amiket az emberek a megcsalás felderítésére, lebuktatására használtak a párkapcsolatban. A jelenlegi kutatásában azonosított hűtlenségelrejtési stratégiák közül több úgy tűnik, hogy a hűtlenségfelderítési módszerek ellensúlyozására szolgál – ami gyakorlati szempontból megkönnyítheti a felismerésüket.

Fiatal pár fogja egymás kezét az asztal felett

A hűtlenség jelei (Kép: Getty Images)

Diszkréció

Apostolou vizsgálatában a diszkréció volt a legnagyobb valószínűséggel használt stratégia, melyet a vétkes fél a megcsalás titkolásához használt. A vizsgálatban résztvevők több mint 95 százaléka hajlandó volt ezt alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a szeretővel olyan távoli és elszigetelt helyeken találkoztak, ahol szinte biztos elkerülhették a párjuk árgus szemeit.

Elrejtett bizonyíték

Néha az a gyanús, ha túl kevés a bizonyíték. Apostolou azt találta, hogy a második legnépszerűbb hűtlenséget elrejtő stratégia a digitális bizonyítékok eltüntetése. Mivel a legtöbb ember telefonja csurig van fotókkal és szöveges üzenetekkel, így ha hirtelen ezek eltűnnek, akkor az gyanakvásra adhat okot, hogy a párunk titkol valamit.

Rutin

Apostolou szerint az is jel lehet, ha nincs semmilyen jel, ugyanis az egyik fő stratégia a megcsalás elfedésére az, hogy a napi rutin minden apró mozzanatához igyekszik tartani magát a vétkes fél. Ilyenkor a félrelépő arra törekedik, hogy ne változtassa meg a párjával szemben a viselkedését, valamint a megjelenését. Ezek a stratégiák azért lehetnek hatékonyak, mert általában a ruhatár vagy a viselkedés megváltoztatása az, ami gyanút kelt a másikban.

Túlzott érdeklődés

Bár biztos jólesik a hirtelen ébredt figyelem a párunk részéről, ha ez amúgy nem lenne indokolt, nem így szokott viselkedni, akkor érdemes lehet a körmére nézni. Ilyenkor az érdeklődés és a szeretet kifejezésével próbálja a hűtlen fél álcázni a megcsalást. Bár Apostolou szerint ezt a stratégiát ritkán alkalmazzák, a vizsgálatában résztvevők 46 százaléka azt jelezte, hogy simán használná, ha szüksége lenne a megcsalás elrejtésére. Sőt, arról is meg voltak győződve, hogy a párjuk elhinné, hogy a valódi szerelem lobbant újra lángra köztük.

A kutatók szerint a fentiek elkerülésére az a legjobb módszer, ha a kapcsolat elején lassan és alaposan megismerjük a párunkat, hogy szét tudjuk választani a kémiát az igazi jellemétől, a valódi rajongást a manipulációtól, és inkább előbb, mint utóbb észrevegyük a jeleket, amik alapján jobb elkerülni a mélyebb kapcsolatot.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top