nlc.hu
Család

A megcsalás elrejtésének módjai

11 stratégia, amivel a hűtlenek próbálják megúszni a megcsalást

A hűtlenség hátterével számos kutatás foglalkozik, ahogy arról is vannak már tanulmányok, hogy mégis hogyan próbálják megúszni a megcsalást a vétkes emberek.

Ha valaki hűtlenségre adja a fejét, akkor általában nem beszéli meg őszintén a félrelépést élete párjával, hanem első (második, sokadik) körben megpróbálja elrejteni a tettét. Furcsának tűnhet, ám a kutatók arra derítettek fényt, hogy a megcsalás eltusolásában nem annyira kreatívak az emberek, alapvetően 11 féle módon próbálják megúszni a hűtlenséget.

A Personality and Individual Differences című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányában Menelaos Apostolou evolúciós pszichológus megjegyzi, hogy a hosszú távú párválasztás számos előnnyel jár a gyermeknevelés, az egészség és a jólét, valamint az erőforrások megosztása terén. A hűtlenség azonban lehetővé teszi, hogy az embereknek „tartalék” párjuk legyen, hozzáférést biztosít további anyagi erőforrásokhoz, a férfiak esetében növeli a lehetséges utódok számát, a nők esetében pedig több, genetikailag kívánatosabb reproduktív partnert jelenthet az elsődleges kapcsolaton kívül. A tanulmányok azt mutatják, hogy minden harmadik amerikai férfi és minden ötödik nő hűtlenkedik, míg Franciaországban minden harmadik nő állítólag házasságon kívüli szexet folytat. Népszerűsége és potenciális evolúciós előnyei ellenére a hűtlenség a válás egyik leggyakoribb oka, mert általában mindkét fél számára fájdalmat és szenvedést okoz.

Szerelmesek ülnek a vízparton

Ez is egy stratégia a hűtlenség elrejtésére (Kép: Getty Images)

Annak vizsgálatára, hogy az emberek milyen módon próbálják eltitkolni a hűtlenséget, Apostolou két tanulmányt tervezett. Az első tanulmányban párkapcsolatban élő embereket kérdezett meg, hogy összegyűjtse a lehető legtöbb módszert, amit a hűtlenség elrejtésére használnának, ha előfordulna velük ilyen. A második tanulmányban pedig olyan embereket kérdezett, akik a saját bevallásuk szerint már voltak hűtlenek, nekik azonosítani kellett a leggyakrabban alkalmazott módszereiket. Ennek a két tanulmánynak az eredményeit elemezve azonosította Apostolou aztán a főbb stratégiákat.

Első tanulmány: Az első vizsgálatban 188 nőt és 109 férfit arra kértek, képzeljék el, hogy „páron kívüli” kapcsolatban élnek, és írjanak le néhány dolgot, amit megtennének annak érdekében, hogy ezt a kapcsolatot titokban tartsák a partnerük előtt. Ez a lista 53 módszert tartalmazott végül, amit a második tanulmánnyal szűkített le a kutatócsoport a 11-es listára.

Második tanulmány: A második vizsgálathoz 489 résztvevőt – 167 nőt és 132 férfit – kértek fel, akik arról számoltak be, hogy egy korábbi vagy jelenlegi kapcsolatukban hűtlenek voltak hosszú távú partnerükhöz. Arra kérték őket, hogy tekintsék át az első tanulmányban azonosított 53 cselekedetből álló listát, és értékeljék azokat egy 1-5-ig terjedő skálán, az alapján, hogy milyen gyakran alkalmazták valamelyik cselekedetet. A válaszok gyakoriságát és csoportosítását elemezve 11 átfogó stratégiát találtak a hűtlenség elrejtésére, csökkenő népszerűségi sorrendben:

 1. Legyél diszkrét.
 2. Szabadulj meg a digitális bizonyítékoktól.
 3. Ne változtass a viselkedéseden.
 4. Ne változtass a rutinodon.
 5. Használd a barátaidat alibinek.
 6. Védd az elektronikus eszközeidet.
 7. Ne lépj túl gyakran kapcsolatba a harmadik féllel.
 8. Ne kelts gyanút.
 9. Érdeklődj jobban a párod iránt.
 10. Használj külön emailt vagy telefont a harmadik féllel.
 11. Mutasd be a harmadik felet, mint barátot vagy kollégát.

Az eredményekből kiderült, hogy a férfiak és az idősebb résztvevők nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy ritkán tartanak kapcsolatot, a nők és a fiatalabb résztvevők pedig gyakrabban használtak külön e-mailt vagy telefont a harmadik féllel. Összességében azonban a férfiak és a nők hasonló arányban használták a hűtlenség elrejtésére ezeket a stratégiákat.

Ahogy Apostolou megfigyelte, a hűtlenséget felderítő és elrejtő módszerek gyakran kéz a kézben járnak, ami alátámasztja azt az elméletét, hogy a stratégiák és ellenstratégiák egymásra válaszul fejlődnek ki. Megjegyezte azonban, hogy ha ezek a módszerek túl hatékonyak lennének, akkor a hűtlenség nem fordulhatna elő – és ha nem lennének elég jók, a hűtlenség túl könnyű lenne. Bár a kevésbé elterjedt párkapcsolati struktúrák, mint például a nyitott kapcsolatok, a poliamoria vagy a szingliség kiküszöbölik a hűtlenség szükségességét, az emberek többsége továbbra is hosszú távú, kizárólag monogám párkapcsolatot vár el egymástól.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top