nlc.hu
Család

Hűtlen férj: elmondanád a barátnődnek?

A barátság határai: elmondanád a barátnődnek, hogy megcsalja a férje?

A barátnőd férjéről megtudod, hogy hűtlen lett, mit teszel? A válasz nem is olyan egyszerű.

„A férjem megcsalt, (számára) szerencsétlen módon épp egy olyan nővel, akivel egy helyen dolgozott a barátnőm, így kiszúrta, amikor jött érte a munkahelyre, hogy elvigye szobára – mesélte egy közösségi oldalon egy nő. – A barátnőm azonnal hívott, hogy elmondja, mit látott, én pedig még aznap este számonkértem a férjemet. Azóta már az exférjem lett.”

A fenti történet egyszerű, a kommunikáció egyenes és direkt a felek között, ám valószínűleg ez a ritkábbik eset, amikor megcsalásról van szó. Olyan sok forog kockán egy párkapcsolatban, házasságban, főleg ha már gyerekek is vannak, hogy nem biztos, hogy akar bárki az a barát lenni, aki a rossz hírt viszi a feleségnek. Ha benned is ott van a dilemma emiatt, ne érezd magad rosszul, nem azért gondolkozol ezen, mert rossz barát vagy.

A barátnő feladata

A megcsalás mindig kényes téma, függetlenül attól, hogyan kerül szóba. Csalódottság, fájdalom, szégyen jár a nyomában. Nem csoda, ha hezitálunk, amikor erről kellene beszélni egy baráttal, hiszen attól tartunk, hogy óriási fájdalmat okozunk azzal, ha elvisszük neki a párja hűtlenségéről a hírt. Márpedig ki akarna fájdalmat okozni a barátainak?

De ha hallgatunk róla, akkor az olyan, mintha mi magunk is cinkosok lennénk a hűtlen pasi oldalán. Mintha falaznánk neki a megcsalás közben, és hagynánk, hogy a barátnőnket megalázza a háta mögött. Ez tehát mindenképp amellett szól, hogy elmondjuk neki a tudomásunkra jutott megcsalást. Az viszont ellene szól, hogy mi robbantanánk fel a bombát – hiszen amiről nem tud, az nem fáj, igaz? Minden barátság más, minden házasság más és minden megcsalás más. Nincs egyetlen válasz a kérdésre, ami mindenkinek, mindig megfelel. Tovább bonyolódhat a kérdés, ha a férj is a barátunk, ha épp terhes a barátnőnk vagy kisgyerekei vannak, esetleg tudjuk, mennyire függ a férjétől.

Nem vagyunk egyedül a bizonytalansággal, Irene S. Levine, Ph.D., pszichológus is arról ír a cikkében, hogy mennyire nehéz volt számára egy hasonló helyzetet leíró olvasói levélre válaszolni. „Először azt gondoltam, hogy el kellene mondani a barátnőjének a férje hűtlenségét – írja a szakember. – A barátok mindent elmondanak egymásnak, nem? Elképzeltem, hogy ott ül vele a játszótéren vagy a konyhában a gyerekeivel. Rájöttem, hogy ha én lennék a helyében, milyen kényelmetlenül érezném magam, ha egy ilyen információt visszatartanék egy közeli baráttól.

Aztán logikusabban végiggondoltam, milyen következményekkel járna, ha elmondaná vagy ha nem mondaná el – és egyértelműen arra az álláspontra jutottam, hogy ne mondjon semmit.

Mert az esetről való beszélgetés tovább rombolhatja a házasságát. Megvan a kockázata annak is, hogy a megcsalt fél kiszolgáltatottnak érzi magát, vagy felháborodik, hogy a barátnője túllépte a barátság határait.”

Megcsalás nem ámítás

Fotó: Getty Images

A pszichológus szerint érdemes ebben a helyzetben feltenni magunknak pár kérdést, mielőtt döntenénk:

  • Honnan tudod biztosan, hogy megtörtént a megcsalás?
  • Ha megtörtént, lehet, hogy a barátnőd már tudja vagy gyanítja, hogy a férje hűtlen volt?
  • Lehet, hogy a házasságukban valami sokkal bonyolultabb dolog zajlik, mint amit megosztott veled? Lehet, hogy van egy olyan megállapodásuk, amiről nem beszélt?
  • Teljesen biztos vagy abban, hogy a barátnőd szeretné ezt tudni a férjéről?
  • Lehet, hogy a férje vétke egyszeri dolog, aminek vége? Mi értelme lenne hónapokkal később előhozni?

„Általában, ha ennyi megválaszolatlan kérdés van, a legbölcsebb megközelítés az, ha nem mondunk semmit.

Ne úgy gondolj rá, hogy a férjét véded, inkább úgy, hogy a barátodat véded.

Ha a férje hűtlensége folytatódik, valószínűleg más módon fog tudomást szerezni róla, és talán hozzád fordul támogatásért – fejti ki a szakember. – Nincs olyan szigorú szabály, amely szerint a barátnőknek mindent el kell mondani egymásnak. A te felelősséged barátként, hogy úgy cselekedj, ahogy az a barátnőd érdekeit szolgálja. Kérdezd meg magadtól, hogy mit akarna a barátnőd, mit tegyél? Végül is az ő házasságáról, életéről és jövőjéről van szó, úgyhogy tartsd tiszteletben, amit a barátnőd szeretne szerinted.”

„Ne pazarolja az időmet”

A pszichológusnak nyilván igaza van szakmai szempontból, de érdemes megnézni azoknak a nőknek is a kommentjeit, akik egy hasonló kérdésben írtak a Redditen egy poszt alatt. Csak ebben az esetben az alaphelyzet az, hogy egy nő megismerkedett egy pasival, akiről pár randi után derült ki, hogy felesége van – aki nem tud arról, hogy a férfi más nőket hajkurászik –, és felmerült a kérdés, hogy a nő keresse meg a feleséget az igazsággal, vagy ne foglalkozzon vele? A hozzászólásokból az látszik, hogy a többség örülne, ha tudna a megcsalásról, a kommentelő nők többsége nem akarna tudatlanul benne maradni egy olyan kapcsolatban, ahol félrejár a férfi.

„Én egyszer kaptam ilyet. Egy teljesen kulturált hangnemben megírt névtelen levelet konkrét adatokkal. Éreztem belőle a női szolidaritást és nem a mocskolódást vagy károkozás szándékát. Örültem neki, hogy nem vagyok vakon az illetővel. Vége is lett a dolognak.”

„Voltam ebben a cipőben. Nem léptem meg, de utólag kellett volna… ellenkező esetben szeretném tudni, ne pazarolja az időmet.”

„Mindenképpen. A párja megérdemli, hogy tudja az igazságot. Ne érezd azt, hogy tönkreteszel egy házasságot, mert nem te teszed tönkre, hanem a férje. Te egy embert mentesz meg potenciálisan még sok évnyi hazugságtól.”

„Vétkesek közt cinkos, aki néma. Tudsz valamiről, amit joga lenne tudni és ennek fényében alakítani az életét, akár a maradás, akár a válás mellett dönt. Én nőként és emberként is kutya kötelességemnek érezném szólni neki. Bizonyítékokat gyűjtenék és fognám, eléraknám és kezdjen vele, amit jónak lát. Joga van tudni és én akarnám is tudni.”

Házas vagyok, 10 éve vagyok együtt a férjemmel, vannak gyerekek is, én szeretném tudni, ha ilyen dolgot tenne, és hálás lennék, hogy valaki kinyitotta a szemem.

Végeredményben tehát egyetértenek a kommentelők a pszichológussal abban, hogy a megcsalt barátnő érdekeit kell nézni, empátiával hozzáállni, és azt tenni, ami neki a legjobb a hűtlenséggel kapcsolatban. Bár a pszichológus afelé hajlott, hogy ne mondjunk semmit, ha nem vagyunk 1000 százalékig biztosak a dolgunkban, a kommentelők inkább a teljes és egyenes őszinteségben látják a megoldást. 

Megcsalás nem ámítás

Fotó: Getty Images

A baráti beszélgetés árnyalatai

Shasta Nelson barátságcoach, a GirlFriendCircles (női baráti közösség) alapítója és a Frientimacy című könyv szerzője szerint a legtöbb nő azt mondja, amit a fenti kommentelők is, hogy tudni akarná a megcsalást, ami jogos, ám barátként nem mindegy, hogyan mondjuk el a tudomásunkra jutott kényes információt. Ez ugyanis meghatározhatja a barátság jövőjét is. Íme néhány dolog, amit érdemes megfontolni, mielőtt elmondanád a barátnődnek a lesújtó hírt.

1. Nem a te érzéseid számítanak

Valószínűleg szörnyen érzed magad a bőrödben, és hányingered van attól, amit megtudtál a pasijáról, de amit te érzel, az semmi ahhoz képest, amit a barátnőd fog érezni, amikor beszélsz vele a megcsalásról. Ne azért mondd el neki az igazságot, hogy enyhítsd a saját rossz érzéseidet, mert az önzőség lenne, nem barátság. Ha segítő szándékkal közelítesz felé, akkor ne arról beszélj neki, hogy ez milyen hatással van rád, mit tennél ebben a helyzetben, vagy mennyire haragszol a férjére. Akármilyen fájdalmas is a helyzeted, ne rólad szóljon a beszélgetés.

2. A nők általában tudják, mikor állnak készen az igazságra

„Sok nővel beszéltem, miután rájöttek, hogy a férjük megcsalja őket, és szinte mindegyikük látta a figyelmeztető jeleket, amikor visszatekintett a kapcsolatra – írja Nelson. – Lehet, hogy egy ideig úgy teszünk, mintha nem tudnánk, mert nem állunk készen arra, hogy szembenézzünk az igazsággal. Szóval gondolkodj el alaposan azon, hogy szerinted a barátnőd lehet, hogy tudja már, hogy megcsalják. Tehát ha elmondod neki, a lehető legkevesebb információval kezdd a mondandódat.

Hűségesnek lenni egy baráthoz nem azt jelenti, hogy mindent elmondasz neki, amit tudsz, hanem azt, hogy eleget mondasz neki ahhoz, hogy a legjobb döntést tudja meghozni.

Általában az a legjobb, ha egy kis kétellyel mondod el az információt, mert ezzel lehetővé teszed számára, hogy a tagadásba meneküljön. Ne erőltesd, csak lépj tovább, úgyis gondolkodni fog rajta.”

3. A legtöbb nő marad

A coach szerint érdemes azt is tudatosítani magunkban egy ilyen nehéz beszélgetés előtt, hogy a legtöbb nő a házasságban marad a megcsalás ellenére is. És ez már csak az ő dolga, nem szabad ezért elítélni. A barátnőd tudja igazán, milyen az élete és mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell vennie egy ilyen nagy döntés során. Ez nem gyengeség, ebben a helyzetben, miután megcsaltak, nagyon nehéz maradni, és óriási erő kell hozzá. Valószínűleg ez is áll amögött, hogy nem biztos, hogy megköszöni, ha elmondod neki, hogy hűtlen volt a férje. Az ítélkezés helyett azonban inkább azt kell éreztetni a megcsalás áldozatával, hogy teljes mértékben támogatod. Még akkor is, ha maradni akar a házasságban, párkapcsolatban.

A barátságban a támogatás azt is jelentheti, hogy egyelőre meg kell védened a barátnődet ettől a hírtől, ha úgy érzed, ez a legjobb megoldás. De azt is jelentheti, hogy segítesz neki szembenézni az érzéseivel a megcsalás kapcsán. A helyzet nehéz, de bízz abban, hogy ismered annyira a barátodat, hogy a számára legjobb döntést hozod meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top