nlc.hu
Család

Így változtatja meg a hűtlenség a párkapcsolatot

Így szúrhatod ki, ha megcsal a párod: a hűtlenség megváltoztatja a kapcsolatot

Van egy olyan érzésed, hogy megcsal a párod? Ha a következő változásokat észleled a párkapcsolatodban, akkor jó eséllyel igazad van.

Dr. Wendy L. Patrick, a The Psychology of Attraction című könyv szerzője segít abban, hogy felismerd a megcsalás jeleit. Ha a következő három változást látod a párkapcsolatodban, akkor érdemes közelebbről megvizsgálni a párod hűségét, vagyis hűtlenségét.

Megváltozik a figyelem mértéke

Egy kapcsolaton kívüli szerető sok figyelmet igényel, eltereli a párod figyelmét, a szétszórtság jeleit mutathatja, mintha sosem lenne ott veled teljesen. Akár pozitív, akár negatív az újonnan kialakult figyelmetlenség, határozottan észrevehető a változás. Ennek a jelenségnek a magyarázata az érzelmi eltávolodásban rejlik, hiszen egy harmadik személlyel fenntartott intim kapcsolat csökkenti a párkapcsolatban az intimitás mértékét.

A félrelépés fő okai

Általában tudjuk, hogy a megcsalás váláshoz vezethet, a hűtlenség pedig a depresszió, a szorongás és a családon belüli erőszak előrejelzője. De akkor mégis miért lépnek félre az emberek? A hűtlenek körében végzett felmérések szerint a szerelmi bánat, a változatosság keresése és az elhanyagoltság érzése volt a leggyakrabban említett ok, amelyet a helyzetből fakadó kényszer, az önbecsülés növelésének vágya és a partnerrel szembeni harag követett.

Megváltozott rutin

Bizonyos mértékig mindenkinek van egy menetrendje. A megszokások rabjai vagyunk, rutinok mentén működünk. Vannak, akik rendezetten, óraműpontossággal vágnak neki a napnak, mások lazábbak és kerülik a kötelezettségeket, inkább sodródnak az árral. Bármelyik kategória is jellemzi a párodat, ha változást veszel észre ezen a téren, az jelent valamit. Akár korábban kezd munkába járni, akár később ér haza, annak oka van.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Szintén a megváltozott rutin témájához tartozik, hogy a hűtlenkedő partner elkezdheti jobban szemmel tartani a te időbeosztásodat is. Nem azért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy készen van-e a vacsora, mire hazaér, hanem azért, mert biztosra akar menni, hogy nem fut veled össze azokon a helyeken, ahol a szeretőjével megjelenik.

Növekvő stressz

Ha a párod kevesebb időt tölt veled, lehet, hogy egy harmadik fél van a dologban. Ha hirtelen úgy érzed, hogy a kapcsolatod átment a felhőn való szökellésből a tojáshéjon járkálásba, gondold végig, hogy a párod viselkedése hogyan alakította ezt az érzést. A hűtlenség egyik jele az ingerlékenység, hiszen a megcsalás stresszes dolog. Ha úgy érzed, hogy egyre gyakrabban idegesíted fel a párodat, vagy folyton a vitákat kell kerülgetni, annak talán semmi köze nincs hozzád, sokkal inkább a párod lelkiismeretéről szól a megváltozott viselkedés.

Még akkor is, ha mindhárom jelet észreveszed, először a higgadt megbeszélés felé tereld az ügyet. Ha azonban továbbra is hűtlenségre gyanakszol, lehet, hogy a legjobb, ha továbblépsz. Ahelyett, hogy továbbra is egy csalódással és elégedetlenséggel teli kapcsolatban vergődnél, inkább fektesd az időt egy hűséges, szerető, megbízható szerelem megtalálására, aki elégedettséget és szeretetet hoz az életedbe.

A férfiak hűtlenebbek, mint a nők?

A kutatók az utóbbi években változást észleltek: A felnőttek 16 százaléka – a férfiak mintegy 20 százaléka, a nők 13 százaléka – számolt be arról, hogy a házastársán kívül mással is lefeküdt már a házassága alatt. De a 30 év alatti felnőttek körében, akik valaha is házasok voltak, a nők 11 százaléka számolt be arról, hogy hűtlenséget követett el, szemben a férfiak 10 százalékával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top