nlc.hu
Család

Miért maradnak megcsalás után a celebfeleségek?

Megcsalt celebfeleségek: miért tűrik a sok megaláztatást?

Értetlenül állunk olykor a hírek előtt, amikor kiderül, hogy hosszú évek megaláztatása és megcsalása után sem hagyják ott a celeb férjüket a feleségek. Miért lehet ez?

Most már szinte rendszeresen szemtanúi lehetünk a celebek között a megcsalásnak, ahogy lebukik egy híres pasi, hogy becsajozott, prostituáltakkal szórakozott, vagy épp hosszú évekig szeretőt tartott a felesége, barátnője mellett. Vannak olyan celeb férfiak is, akikről „mindenki tudja”, de senki sem beszél róla nyíltan, hogy csalják a feleségüket, és olyanok is, akik nyilvánosan bocsánatért esedeznek a bulvárújságok hasábjain, hogy ne válás legyen a megcsalás vége. Pedig ezeknek a történetekből ritkán lesz válás, és a közvélemény általában csodálkozva veszi tudomásul, hogy a legújabb balhéba került celeb férfi megint meg fogja úszni, nem hagyja ott a felesége, és készülhet az új megcsalásra.

Miért maradnak a nők?

A megaláztatás a celebek feleségei, barátnői esetében hatványozottan megjelenik, hiszen nem marad a zárt ajtók mögött a megcsalás, mint a mi kis hírességmentes életünkben, hanem az újságokban és tévéműsorokban csámcsognak rajta. Már önmagában is elég fájdalmas lenne, ha kiderülne, hogy a férjünk prostituáltakkal önkielégített, hát még akkor micsoda fájdalmat élnénk át, ha az erről készült videó virálissá válna a közösségi oldalakon. Vagy ha ráébrednénk, hogy a férjnek egy évtizede van szeretői kapcsolata, akitől gyereke is született, miközben évek óta hiába próbálkozunk a babával?

Belegondolni is borzasztó, hogy mindez a nagy nyilvánosság előtt zajlik és idegenek beszélik ki életünk legszörnyűbb eseményeit.

A sort még tudnánk folytatni, az ilyen és ehhez hasonló esetek mostanában mintha meg is szaporodtak volna, a vége azonban szinte mindig az, hogy a megalázott nő marad a házasságban és a celeb férfi úgy tűnik, hogy következmények nélkül megússza a tetteit. A közvélemény gyorsan ítélkezik és ilyenkor a nőt hibáztatják, hogy minek marad, minek tűr, ha nem tetszik neki, hogy így bánnak vele, el lehetne menni, nincs földbe betonozva a lába. A helyzet azonban valószínűleg ennél jóval bonyolultabb, és inkább áldozatként kellene tekintenünk ezekre a nőkre, mert jó eséllyel valamiféle mentális bántalmazásban élnek, annak eredményeként hiszik azt, hogy nincs más választásuk, mint maradni egy olyan kapcsolatban, ahol nyilvánosan megalázzák őket. 

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Anyagi függőség

Az egyik legnagyobb nyomás a celebek feleségeinek lelkén az anyagi függés lehet. Az Egyesült Államok Női Egészségügyi Hivatala meghatározása szerint a pénzügyi bántalmazás az, amikor „a bántalmazó átveszi az ellenőrzést a pénzügyek felett, hogy megakadályozza a másik személy távozását, és hogy fenntartsa a hatalmat a kapcsolatban”. A bántalmazó átveheti az ellenőrzést az összes pénz felett, visszatarthatja azt, és eltitkolhatja a pénzügyi információkat az áldozat elől.

Ez a viselkedés szorongó és kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja a kevés vagy semmilyen pénzügyi információval nem rendelkező partnert.

Nem azt mondjuk, hogy a celebkapcsolatok mind bántalmazók, de dr. Joyce Marter pszichoterapeuta szerint ez a dinamika könnyen kialakulhat a sztárok kapcsolataiban, akik aránytalanul többet keresnek, mint a civil párjuk, aki gyakran fel is adja a saját karrierjét, hogy támogassa híres partnerét és biztosítsa számára a hátteret otthon. Ilyenkor a feleség azt érezheti, hogy a férjére van utalva, hiszen nála van a pénz, márpedig a kutatások azt mutatják, hogy az a nő, aki nem hiszi, hogy a partnere nélkül anyagilag meg tudna élni – és egyedül eltartani például a gyerekeit –, sokkal kisebb valószínűséggel hagyja el a mérgező kapcsolatot.

A státusz is számít

A fentiek az anyagi helyzettől függetlenül igazak. Nem feltétlenül kell ehhez borzalmasan gazdag celebnek lenni, elég az, ha a feleség attól fél, hogy nem él túl a férfi nélkül, és máris inkább racionalizál, megmagyarázza magának, hogy miért kell maradnia a megalázás, megcsalás ellenére is. A szakember szerint a pénzügyek rendbetétele és a pénzügyi ismeretek elsajátítása segíthet az áldozatnak megérteni a helyzet súlyosságát, azt, hogy hogyan kaphat segítséget, és hogyan érheti el a pénzügyi függetlenséget.

A pénz mellett a celebséggel együtt járó státusz is maradásra bírhatja a nőt, hiszen ki lenne ő, ha nincs mellette a sztár pasi, aki miatt kiemelten kezelik társadalmi szinten őt is.

Nehéz lehet azt elengedni, hogy kivételezett helyzet jár együtt azzal, ha híres a párod, máshogy néznek rád az emberek, különleges bánásmódot kapsz, még akkor is, ha nyilvánosan megalázott a pasid és rólad szólnak a bulvárban a címlapok. Pszichésen tehát ez egy nagyon megterhelő szituáció, amikor celeb a pasi, könnyen érzelmi és anyagi függésbe kerülhet tőle a nő, ami megmagyarázza a pszichológusok szerint azt is, hogy miért tűrik el a celebfeleségek olyan sokáig a megcsalást és megaláztatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top