nlc.hu
Család

Tévhitek a megcsalásról

6 gyakori tévhit a megcsalásról, amit már te is mondtál

A megcsalásról elterjedt tévhiteket azért fontos ismerni, hogy tisztábban lássunk a hűtlenséggel kapcsolatban a saját életünkben.

A megcsalás bárkivel megtörténhet a celebektől kezdve a szomszédasszonyig nem kerül el senkit. Amikor meghalljuk, hogy valakit megcsaltak vagy hűtlen lett, akkor hajlamosak vagyunk feltételezésekbe bocsátkozni, hogy miért történhetett meg ez a szörnyűség. Dr. Scott Haltzman pszichiáter szerint ezek a feltételezések általában tévesek, leírta azokat a tévhiteket, amiket leggyakrabban hangoztatunk hűtlenség esetén.

1. A hűtlen ember keresi az alkalmat a megcsalásra

A valóságban azonban általában azokkal fordul elő, hogy megcsalják a párjukat, akik egyáltalán nem keresték a lehetőséget. Ez főleg igaz akkor, ha egyetlen emberrel csalta meg valaki a párját. Az ilyen viszonyok gyakran barátságként kezdődnek, amiben olyan lelki intimitás alakul ki férfi és nő között, mely könnyen átfordul aztán testi kapcsolatba.

2. Mindig fiatalabb és vonzóbb a szerető

Ez a tévhit valószínűleg a bulvár és a filmek miatt alakult ki, ugyanis az igazság a szakember szerint az, hogy ritkán szempont a megcsalásnál, hogy mennyivel fiatalabb vagy vonzóbb külsőre a feleségnél/férjnél a szerető. Sőt, gyakran szinte megszólalásig hasonlít a megcsalt félre.

Tévhitek a megcsalásról

A megcsalásról sok tévhit terjedt el (Kép: Getty Images)

3. A megcsalás a házasság végét jelenti

Az igazság ezzel szemben az, hogy a házasságok több mint 50 százaléka túléli a hűtlenséget. Bár lehet, hogy más problémák miatt később elválnak a párok, ám a megcsalás után többségében még együtt maradnak és képesek megbocsátani a hűtlenséget.

4. Aki egyszer hűtlen lett, mindig hűtlen lesz

Vannak természetesen olyan emberek, akikre ez az állítás igaz, mert sorozatosan megcsalják minden párjukat, ám az a gyakoribb, hogy egyszeri eset a hűtlenség a többségnél. Főleg akkor, ha ezzel veszélybe sodorja a saját biztonságát a hűtlen fél, ugyanis ez a tapasztalat ráébresztheti, hogy nem érdemes kockáztatni és soha többé nem próbálkozik megcsalással.

5. Azért történt megcsalás, mert baj van a házasságban

A pszichiáter szerint az a kegyetlen valóság, hogy minden házasságban van valami baj, probléma, konfliktus, amin folyamatosan dolgoznak a házaspárok jó esetben. A megcsalás tehát nem a bajra utal, hanem inkább arra, hogy a közös munkát a kapcsolaton elhanyagolták, elvesztették a párok.

6. Ha nincs szex, az nem megcsalás

Egyáltalán nem kell szexuális kapcsolat ahhoz, hogy egy házasságon kívüli kapcsolat megcsalásnak számítson. Az érzelmi hűtlenség ugyanolyan súlyú, mint a testi, és a fájdalom is ugyanakkora, amit a másik félnek okoz. Ha egy kívülállónak ajándékozzuk az érzelmi intimitást, akkor az bizony megcsalás.

A boldog kapcsolat titkai:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top