nlc.hu
Család

Megcsalás után bizalom

Túlélheti a kapcsolat a megcsalást?

A megcsalás azért olyan fájdalmas, mert a bizalmat árulja el a hűtlen fél. Túlélhet egy ekkora csalódást a kapcsolat?

Hogyan lehet egy megcsalás után újra megbízni egymásban? Elmúlik vajon valaha az a gondolat, hogy mikor teszi meg újra a hűtlen fél? Túlélheti a párkapcsolat? Ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat dr. Susan Heitler párkapcsolati tanácsadó, aki a tapasztalatai alapján azt mondja, hogy a kapcsolatok 60-75 százalékát meg lehet menteni akár még megcsalás után is. A következő tanácsokat adta a bizalom újraépítéséhez:

1. Adj hálát!

Mindegy, hogy mi történt a párkapcsolatban, a hála érzése az, ami megágyazhat a pozitív változásnak. Ha tele vagy kétségbeeséssel a megcsalás miatt és úgy érzed, elárulta a párod a bizalmadat, akkor tudatosan irányítsd a figyelmedet mindarra, amiért hálát érezhetsz az életedben és a párkapcsolatodban. Ez segíthet abban, hogy más irányba tereld a fókuszt és új esélyt adj magatoknak.

2. Nézz szembe az érzéseiddel!

A szakember szerint mind úgy működünk, hogy ha megbántanak, akkor hibást keresünk, ítélkezünk, küzdünk, elszaladunk és magyarázkodunk. Márpedig a megcsalás miatt érzett fájdalom akkor tűnik el hamarabb, ha teljesen szembenézel vele, és nem próbálod elhessegetni a különböző menekülési útvonalakkal. Ebben egyébként nagy segítségedre lehet egy terapeuta is.

Van közös esély a megcsalás után?

Van közös út a megcsalás után? (Kép: Getty Images)

3. Tisztázd a céljaidat!

Amikor ilyen nagy fájdalom ér, akkor könnyen beleragadhatsz a probémába, újra és újra ugyanazokat a gondolatköröket futod ilyenkor, amitől csak még inkább fáj a szíved. Ennek az egyetlen ellenszere, ha a célodra koncentrálsz, és megpóbálod a megoldást keresni a párkapcsolati problémáitokra.

4. A minőségi idő a legfontosabb

Megcsalás és bizalomvesztés után talán a legfontosabb, hogy minőségi időt töltsetek együtt a pároddal, ez segítheti a leginkább a gyors felépülést a párkapcsolat számára. A közös érdeklődési kör, olyan tevékenységek, amiket mindketten szerettek, hozzásegítenek, hogy újra tudjatok kapcsolódni egymással érzelmileg és magatok mögött hagyjátok a hűtlenséget.

5. Gyászoljatok együtt!

Még ha nem is szakítotok, mégis nagy veszteség érte a párkapcsolatot: az ártatlan, feltétel nélküli bizalom mindenképp odaveszett, márpedig ezt nem szabad a szőnyeg alá söpörni. A gyász átélése fontos lépés a felépülés felé, enélkül nem lehet közös, új jövőt formálni, muszáj előbb elengedni a múltat.

A jó párkapcsolat titka:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top