Egészség

Rájöttek a kutatók, mitől működik a párkapcsolat

Meghatározni a meghatározhatatlant – elég nagy feladatra vállalkoztak a kutatók, amikor a párkapcsolat működését vizsgálták.

A párkapcsolatok esetében a kérdések kérdése az, hogy vajon mitől működik tartósan. Mindenki el akarja kerülni a szakítást és a vele járó fájdalmat, úgyhogy nem csoda, ha azt kutatják égen-földön, mi a titka a működő párkapcsolatnak. Már csak azért is nehéz erre egzakt választ adni, mert ez minden embernek mást jelent. Az egyiknek a jó szextől működik, a másiknak meg a mély barátságtól, ami szerelem közben alakult ki. A különbségeket összefésülni elég lehetetlennek tűnik.

Nem riasztotta vissza azonban ez a nehézség a Utah Egyetem kutatóit, akik egy nagyméretű kutatásban 43 tanulmány adatait vetették össze, több mint 12.000 párkapcsolatot vizsgálva. A párok átlagéletkora 27 volt, a kapcsolatok pedig 3 hónaptól 12 évig tartottak. A résztvevőket a kutatások során 2 hónaptól 4 évig követték.

És hogy a szakértők szerint miért ilyen fontos, hogy rátaláljanak a bölcsek kövére a párkapcsolatok terén? A kutatás vezetője, Samantha Joel elmondta az okot, vagyis azt, hogy a boldogtalan házasságok súlyosan károsíthatják az egészséget.

Az a stressz, amit az állandósult konfliktus generál a párok életében, vezethet magas vérnyomáshoz, az immunrendszer gyengüléséhez, és növeli a mentális problémák kockázatát.

Ha tehát megtalálják a jó kapcsolat kulcsát, akkor javíthatnak a társadalom általános egészségi állapotán is. Az ügy így közérdek, akárhogy is vizsgáljuk.

Min múlik egy párkapcsolat?

A párkapcsolat a személyes tapasztaláson múlik (Kép: Unsplash)

A kutatás során három alappillér rajzolódott ki a párkapcsolati elégedettségben:

  1. mennyire elkötelezett a párkapcsolat iránt a párod;
  2. az intimitás mélysége;
  3. mennyire érzed azt, hogy elfogad a párod.

A végeredményben a kutatók arra jutottak, hogy a párkapcsolatok szinte csak azon múlnak, hogy az egyén milyen módon érzékeli és fogadja be a kapcsolaton belüli történéseket. Annyira személyes érzékelésről van szó, amit kívülről, akárhány minta alapján sem lehet általánosítani, mert túl sok tényezőtől függ. Például egy szorongással küzdő ember egész másképp éli át ugyanazokat az eseményeket a párkapcsolaton belül, mint egy olyan, akinek nincs gondja a szorongással. Vagyis, más szűrőn keresztül érzékeljük, így ami az egyiknek pozitív, az a másiknak lehet negatív tapasztalás. Ezért a kutatók végső következtetése az lett, hogy a működő párkapcsolat fő feltétele, hogy

a mentális egészségünket rendbe tesszük és elsajátítjuk a pozitív hozzáállást.

Megvan tehát, hogy mitől működik egy párkapcsolat, csak épp az oda vezető út piszok nehéz.

Olvass többet a párkapcsolatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top