Család

4 jel, hogy nincs szükséged párkapcsolatra

Ha azon gondolkodsz, hogy szükséged lenne egy kis felmentésre a párkeresés alól, akkor valószínűleg igazad van.

A kiégés nemcsak a karrierben, de a párkapcsolatokban is előfordulhat. Ilyenkor kimerültség, motiválatlanság jelentkezik, nem érdekel többé az, amiért addig odavoltál.

Kira Asatryan párkapcsolati tanácsadó szerint a kiégés a szerelmi életben is ugyanúgy akkor fordul elő, amikor túl sok energiát fektetsz egy adott dologba – jelen esetben a párkeresésbe, vagy egy nem jól működő párkapcsolatba. Ha folyton csak kudarccal szembesülsz, akkor torkig leszel az egésszel.

A szakember a következő jeleket írta le, melyekből felismerheted, ha te is kiégtél, és jelenleg jobb, ha nincs párkapcsolatod, inkább arra van szükséged, hogy egyedül legyél.

1. A randizást szörnyűnek tartod

Egy szakítás után sokan alig várják, hogy újra elkezdjenek randizni, de vannak olyanok is, akik hallani sem akarnak az ismerkedésről. Ha nagyon erős negatív reakciód van már a randizás gondolatára is, akkor jobb hanyagolni és megtapasztalni a szingli lét örömeit.

2. Nem izgat, hogy új párt találj

Nem tölt el kellemes izgalommal a gondolat, hogy megismerj új embereket, új lehetőségeket, sőt inkább stresszelsz, ha eszedbe jut, hogy találkoznod kellene egy ismeretlennel. Ha ez a helyzet, akkor valószínűleg átmeneti kiégéssel küzdesz.

párkapcsolat kiégés randi

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Luke Pennystan)

3. Csak a rosszra emlékszel az előző kapcsolatokból

Amikor felmondasz egy munkahelyen, akkor általában a negatív és pozitív élményekre is emlékszel, levontad a tanulságokat és magadévá tetted a tapasztalatokat, miközben továbblépsz. Ha viszont kiégtél azon a munkahelyen, akkor csak a stresszre és a nyomasztó élményekre gondolsz vissza. Ugyanígy működik párkapcsolatoknál is. Ha csak a veszekedésekre emlékszel az előző kapcsolatodból, akkor még magaddal hordozod a kiégést, amiből idő kell, hogy felépülj.

4. Pesszimista vagy a szerelemmel kapcsolatban

Azt érezheted, hogy a párkapcsolat egyet jelent a kudarccal, és hogy mindenki bolond, aki szerelemre adja a fejét. Kiábrándultál és csak kritikus gondolatait támadnak a párkapcsolatokkal szemben. Ez egyértelmű jele a kiégésnek, és annak, hogy nem párkapcsolatra van szükséged, hanem egyedüllétre.

A szakember megnyugtat azért mindenkit: nincs veszve minden, ha igazak rád a jelek, mert ez csak azt jelenti, időt adnod kell magadnak, hogy kiheverd a kudarcokat, és élvezd egyedül az életet. Az egyedüllét nem jelenti azt, hogy örökre magányos leszel, gondolj rá úgy, mint tudatos szabadságra, egy kis halasztásra, amikor nem kell foglalkoznod a szerelemmel és a párkapcsolatokkal. Adj magadnak engedélyt arra, hogy ne érdekeljen az ismerkedés és randizás, ne foglalkozz a társadalmi nyomással, hogy mindenkinek párkapcsolatban kellene folyamatosan lennie. Csak arra koncentrálj, hogy jól érezd magad a bőrödben, és bízz benne, hogy majd kialakul egy párkapcsolat is, ha eljön az ideje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top